Професійні дипломати США недооцінили Джуліані й не правильно зрозуміли наміри Трампа / фото УНІАН

Ще кілька тижнів тому Україна лишалася в хорошому сенсі тихою гаванню політики й дипломатії США. У Києві не було мегадонорів і соціальних павичів, які заселяють американські посольства в інших куточках Європи. Натомість американську політику на українській території вели надзвичайно професійні посли.

Сама політика теж була послідовною й недвозначною. Впродовж трьох десятиліть республіканські й демократичні адміністрації переслідували одні й ті ж цілі: допомогти Україні захиститися від агресії Росії й зміцнити свою демократію. Обидві мети включали боротьбу з корупцією, яка стала найбільшою політичною проблемою країни й головним інструментом російського впливу.

На жаль, ця ера вже в минулому, — пише Washington Post. За лічені місяці президент Дональд Трамп і його особистий адвокат Рудольф Джуліані перевернули політику США щодо України заради власної вигоди, спричинивши потрясіння в середині Білого дому й Держдепартаменту. Ця їхня діяльність сильно, а може й навіть критично нашкодила двостороннім відносинам, які були надзвичайно важливими для стримування російської агресії в Європі.

Відео дня

Читайте такожForbes: Україна може втратити підтримку США і ЄС через скандал з Трампом

Історія про те, що Трамп тиснув на президента України Володимира Зеленського – це першочергова історія про зловживання американського президента владою заради особистої політичної вигоди. Але це також епічний приклад того, як Трамп знищить дипломатію США по всьому світу, де роками вона працювала спокійно й відносно ефективно. Ніяка партійна поляризація у Вашингтоні не впливала особливо на цей процес.

Видання зауважує, що спільнота професійних дипломатів в Україні була розбита, коли намагалася стримати подібне до урагану втручання Джуліані й Трампа. Донос інформатора представляє лише «вершину айсберга». Видання пише, що Дональд Трамп ніколи не мав позитивних поглядів на Україну. Але реальні проблеми почалися через Джуліані, який працював на кожного українського актора, яких американська політика намагалася маргіналізувати. Він працював на тіньовий бізнес й корумпованих політиків зі зв’язками в Росії, а також на організовану злочинність.

Читайте такожWashington Post: Зустріч Зеленського з Трампом відкладали через адвоката президента США

З початку року особистий адвокат Трампа почав збирати компромат на потенційних майбутніх суперників свого клієнта. Його головним джерелом були два Генпрокурори, яких реформатори в Україні й за її межами називають корумпованими. Вони «нагодували» Джуліані вигадками про своїх ворогів. Один екс-генпрокурор атакував Джо Байдена, який у 2016 році приєднався до міжнародної кампанії з вимогою звільнити його. А інший критикував посла США в Києві, який сварив його за бездіяльність в корупційних справах.

Коли Джуліані почав поширювати цю отруту на Трампа й консервативні ЗМІ, чиновники США «були глибоко стривожені». Спочатку вони були схильні закривати очі на колишнього мера Нью-Йорка як на неважливе шоу. Але в кінці травня вони усвідомили, що він завдав сильну шкоду. Коли низка членів делегацій США на інавгурації Зеленського повідомили Трампу в Білому домі про свій ентузіазм щодо нового українського лідера, президент США прочитав їм тираду про українську корупцію й теорію змови про те, що Київ нібито працював проти нього особисто на виборах. Після цього Трамп відмовився призначати день зустрічі з Зеленським.

Читайте такожFox News: Адвокат Трампа вважає, що син Байдена вивіз з України «мільйони доларів»

Професіонали з питань України були особливо збентежені, тому що Зеленський, який збудував свою передвиборчу платформу на темі боротьби з корупцією, більше, ніж попередні лідери України здавався їм готовим розібратися з олігархами й нездатною функціонувати судовою системою. Серед його перших рішень була вимога до парламенту звільнити Генпрокурора Юрія Луценка, який «годував» Джуліані брудом.

Що ж робити? Дехто вирішив, що найкраще буде тримати Трампа якомога далі від України. Але потім Держдепартамент виступив зі своїм класичним рішенням: організувати переговори. У відомстві допустили, що роз’єднання Джуліані й Луценка може допомогти донести до Трампа інформацію, наскільки Зеленський готовий боротися з корупцією. Таким чином, американський президент може змінити свої погляди. Ветеран дипломатії Курт Волкер, який був спеціальним представником США в Україні, влаштував діалог між Джуліані й близьким соратником Зеленського. Волкер також просував проведення телефонної розмови між Трампом і Зеленським.

Ідея полягала в тому, що Зеленський сам розкаже про свій план «розчистити болото» в Києві. І Трамп тоді запропонує йому візит в Білий дім, якого в Україні дуже хотіли. Проблема лише в тому, що професійні дипломати не правильно розуміли Трампа. Він не зацікавлений у викоріненні української корупції. Він лише хотів притиснути українську сторону, щоб отримати бруд на Байдена й демократів. Адже Джуліані сказав, що у Києва є така інформація. В результаті 25 липня стався катастрофічний діалог президентів США й України, який може призвести до імпічменту Трампа. Волкер пішов у відставку в п’ятницю. Головним чином постраждають американо-українські відносини.