Лауреат Нобелівської премії з літератури 2019 року Петер Гандке / фото REUTERS

10 жовтня Шведська академія назвала лауреатом Нобелівської премії з літератури за 2019 рік австрійського письменника Петера Гандке. Це рішення спровокувало хвилю критики і обурення.

Петер Гандке є досить суперечливою фігурою в тому числі через його підтримку сербів під час югославської війни 1990-х років, пише НВ з посиланням на ВВС.

Шведська академія заявила, що Гандке був відзначений за «впливову роботу, яка за допомогою мовної винахідливості досліджувала периферію і специфіку людського досвіду».

Відео дня

Міністр закордонних справ Албанії Гент Чака написав в Twitter, що нагорода ганебна і була присуджена «тому, хто заперечує геноцид».

Багато людей виступили проти рішення академії вручити приз людині, яка була близькою до колишнього лідера сербів Слободана Мілошевича і виступила на його похоронах в 2006 році.

Гандке заперечував різанину в Сербії в Сребрениці та порівняв долю Сербії з долею євреїв під час Голокосту — хоча пізніше вибачився.

«Ніколи не думав, що [я] буду відчувати нудоту через Нобелівську премію», — написав прем'єр-міністр Албанії Еді Рама в Twitter.

Президент Косово Хашим Тачі написав в Twitter: «Рішення Нобелівської премії принесло величезну біль незліченним жертвам».

Емір Суляджіч, що залишився в живих після вбивства більш ніж 8 тис. мусульманських чоловіків з Сребрениці, сказав: «Шанувальник Мілошевича і відомий спростовувач геноциду отримує Нобелівську премію в галузі літератури… Чудовий час, щоб бути живим».

Організація PEN America заявила, що «приголомшена вибором письменника, який використовував свій публічний голос, щоб підірвати історичну правду».

Словенський філософ і давній критик Гандке Славой Жижек сказав Guardian: «У 2014 році Гандке закликав до скасування Нобелівської премії, заявивши, що це „помилкова канонізація“ літератури. Той факт, що він отримав її зараз, доводить, що він мав рацію. Сьогоднішня Швеція: апологет військових злочинів отримує Нобелівську премію, в той час як країна брала участь у переслідуванні справжнього героя нашого часу Джуліана Ассанжа».

Читайте такожОголошено лауреатів Нобелівської премії з літератури одразу за два роки

У 1999 році британський письменник Салман Рушді назвав Гандке лауреатом премії Міжнародний дебіл року за «серію пристрасних виправдань геноцидного режиму Слободана Мілошевича». У четвер, після оголошення перемоги Гандке, Рушді заявив: «Мені нема чого додати сьогодні, але я дотримуюся того, що написав тоді».

Крім того, десятки гнівних коментарів продовжують з’являтися в офіційному Twitter Нобелівської премії, під опитуванням «Чи читали ви будь-які книги Нобелівського лауреата 2019 Петера Гандке?»

«Ні, ми були зайняті пошуком останків наших сімей, убитих під час геноциду, який підтримував Гандке», — пише @United_BiH.

«Ні, не читала, і не буду читати книгу людини, яка відчуває себе „близькою до Гітлера як особистості“, яка говорить, що йому подобається фашизм, яка заперечує геноцид, спасибі», — пише @LaVieVagabonde.

«Ні, я віддам перевагу бібліографії Гітлера», — @AltinVeseli.