REUTERS

Демократи в Конгресі перевіряють, чи олігарх з України, якого пов'язують з організованою злочинністю, міг забезпечити грошима двох партнерів особистого адвоката президента США Руді Джуліані. Їх тепер звинувачують у тому, що вони зробили незаконні пожертви на кампанії Дональда Трампа й інших республіканців.

Про це пише Politico з посиланням на члена Палати представників Джемі Раскіна. Видання нагадує, що Дмитро Фірташ - заможний громадянин України, звинувачений у розкраданні коштів української енергетичної компанії, який зараз бореться в суді проти справи про його екстрадицію в США. Там проти нього відкриті справи за підкуп. Тепер український олігарх потрапив під ще більшу увагу перевірок через підозри, що він може бути джерелом сумнівного багатства двох американських бізнесменів Лева Парнаса й Ігора Фрумана. Їх, у свою чергу, звинувачують у незаконному фінансуванні кампанії Трампа і республіканських конгресменів.

Читайте такожTime: Розшукуваний в США Фірташ дав адвокату Трампа бруд на Байдена

Відео дня

Звинувачення проти Парнаса й Фрумана були висунуті цього місяця. В середу під час слухання в суді вони заперечили свою вину. Втім, справжнє джерело їхніх грошей досі лишається невідомим. В документах про оголошення звинувачень, сказано лише, що "іноземець-1", росіянин, надав гроші Парнасу й Фруману для того, щоб вони зробили пожертви в липні 2018 року й квітні 2019-го. Крім того, вони пожертвували 325 тисяч доларів фонду кампанії Трампа. Ці гроші, а також внесок у вигляді 15 тисяч доларів на фонд Генерального прокурора Західної Вірджинії Патріка Моррісі, були зроблені від імені компанії з експорту природного газу. Парнас і Фруман виступають її засновниками, але вона не веде жодних ділових відносин.

Читайте такожWashington Post: Прокурори США помітили зв'язок між Фірташем і адвокатом Трампа

"Інтерес до Фірташа і його ролі зростає", - сказав член комітету з нагляду і реформ Палати представників США Джемі Раскін, який бере участь у процедурі імпічменту проти президента Дональда Трампа.

"Його зв'язки з Володимиром Путіним і Росією також потрібно дослідити. Багато конгресменів про це точно говорять", - додав він.