Курт Волкер / REUTERS

Колишній спеціальний представник США в Україні Курт Волкер грав центральну роль в американо-українських переговорах за участі нового українського президента минулого літа. У своїх свідченнях в рамках процесу імпічменту він розповів, що знав про зусилля адвоката президента США Рудольфа Джуліані з просування теорій про те, як колишній віце-президент Джозеф Байден допомагав своєму сину в Україні.

Коли Волкер прочитав стенограму телефонної розмови Дональда Трампа з українським лідером Володимиром Зеленським, він був здивований, що американський президент теж підняв цю тему. Про це пише Washington Post з посиланням на текст свідчень Волкера. Американський дипломат зауважив, що це було «вкрай прикро» для політики США в Україні, яка допомагає американській стороні стратегічно протистояти Росії. Адже таким чином Київ опинявся в епіцентрі американської виборчої кампанії 2020 року.

Читайте такожМанафорт просував ідею, що у вибори в США втручалась Україна, а не Росія

Відео дня

Українську сторону таким чином поставили перед вибором між нинішнім президентом США і потенційним майбутнім президентом країни. За словами Волкера, вимога відкрити розслідування щодо Байдена затьмарювала все, що насправді було потрібно Україні, а саме допомога в боротьбі з корупцією й російським впливом, а особливо допомога на війні з російськими силами на українській території.

«Це створило проблему, в якій все, що ми намагалися зробити для розвитку двосторонніх відносин, для зміцнення нашої підтримки для України, зміцнення позицій проти Росії тепер було втягнуте у внутрішні політичні дебати США, внутрішній політичний дискурс, який затьмарював все. І я вважаю, що це надзвичайно прикро для нашої політики щодо України», - сказав Волкер.

«Прохання до президента України працювали з Генпрокурором США, як ви бачите, стало вибуховим для нашої внутрішньої політики», - додав він.

Читайте такожWashington Post: Екс-посол США розповіла, як Луценко шкодив їй і водночас просив допомогу

«Я погодився з українською стороною, що їй не варто виступати із заявою зі згадкою про Байденів і про 2016 рік. Насправді я сказав їм нічого не робити, дочекатися призначення власного Генпрокурора. Краще працювати над важливими питаннями, такими як допомога у безпеці тощо», - сказав Волкер стосовно вимоги Трампа, щоб Київ офіційно заявив про відкриття розслідування проти компанії, на яку працював син Джозефа Байдена.

Washington Post зауважує, що спеціальний представник Трампа в Україні був настільки стривожений тиском Джуліані, що він закликав українців нічого не робити. Це особливо цікаве свідчення на тему, чого американський президент хотів від України.