Ілюстрація REUTERS

Кілька сотень тисяч людей взяли участь в демонстрації асоціації "Мільйон миттєвостей" проти прем'єр-міністра Чехії Андрія Бабиша в Празі.

Читайте такожУ Грузії протестувальники пікетували офіс провладної партії, сталися сутички з поліцією

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Idnes.

За даними організаторів, акція зібрала близько 250 тис. осіб. Поліція зафіксувала мінімум 200 тис. осіб.

Згідно з вимогами організаторів, Бабиш повинен подати у відставку до 31 грудня, якщо він не відкличе міністра юстиції і не позбудеться свого холдингу "Агрофрерт".

В іншому випадку "Мільйон миттєвостей" скличе нові протести в січні і обіцяє, що вони будуть набагато "креативнішими" і дадуть знати про Чехію за кордоном.

"Чудово, що люди можуть висловити свою думку, і ніхто не переслідує і не нападає на них. І це дійсно чудово, що у нас є вільні і демократичні вибори, де ми можемо вільно обирати своїх представників", - сказав Бабиш.

Подальші коментарі він надасть у Національному музеї завтра. "Я скажу все, що вважаю за потрібне і доречне. Ви можете бути здивовані", - додав він.

Масові акції в Чехії почалися з кінця квітня. Приводом для демонстрацій, зокрема, став намір міністра юстиції (від партії Бабиша ANO) Марії Бенешової провести реформу прокуратури і скасувати посаду генерального прокурора. Саме генпрокурор повинен прийняти рішення про передачу до суду кримінальної справи щодо Бабиша, який потенційно може постати перед судом за шахрайство з коштами ЄС, пов'язане з "Агрофрертом".

Нагадаємо, прем'єр-міністр Чехії Андрій Бабиш наступного тижня відвідає Україну з дводенним візитом.