Ілюстрація REUTERS

На місцевих виборах у Гонконгу, за попередніми даними, зі значним відривом лідирують опозиційні кандидати з продемократичного руху.

Про це повідомляє Reuters.

Читайте такожУ Брюсселі тисячі людей протестували проти насильства над жінками

Відео дня

Проголосувати після шести місяців антиурядових протестів прийшла рекордна кількість виборців - 71%. Такої високої явки на виборах у Гонконгу раніше ніколи не було. 

Як повідомляв УНІАН, з червня в Гонконгу проходять багатотисячні акції протесту. Їх учасники спочатку виступали проти планів уряду дозволити видачу ймовірних правопорушників владі Китаю. Пізніше учасники протесту стали вимагати проведення демократичних реформ, введення загального виборчого права і відставки глави адміністрації Гонконгу Керрі Лам. Крім того, демонстранти закликають до незалежного розслідування випадків поліцейського насильства на попередніх акціях.

Спеціальний адміністративний район Гонконг (Сянган) є частиною Китаю з 1997 року. До 2047 року Гонконгу гарантовано широкі спеціальні права, серед яких - свобода преси, зібрань і висловлення думок.

У жовтні міністр Гонконгу з питань безпеки Джон Лі зняв з розгляду законопроект про видачу ймовірних злочинців владі КНР. Однак наймасовіші протести в Гонконгу з часу передачі цієї колишньої британської колонії Китаю не вщухають.