Ілюстрація / REUTERS

Міністерство юстиції США ввело санкції проти російських хакерів з групи Evil Corp, яких звинувачують у розкраданні за допомогою витонченої шкідливої програми щонайменше 100 мільйонів доларів майже в 40 країнах.

Крім Evil Corp, штрафні заходи запроваджені ще проти шести фірм та 17 фізичних осіб, йдеться в повідомленні, викладеному на сайті американського Мін'юсту в четвер, 5 грудня, передає dw.com.

Майно цих організацій та осіб, яке може перебувати у США, заморожується. Громадянам США і американським компаніям заборонено вести справи з ними. Іноземці, які ведуть справи з особами і фірмами, що перебувають під санкціями, також ризикують потрапити під штрафні заходи. Міністерство юстиції США оголосило нагороду в розмірі 5 млн доларів за інформацію, яка призведе до затримання хакерів.

Відео дня

Читайте такожРосійські хакери зламали бази даних виборців у 2016 році - губернатор Флориди

"Вжиті скоординовані заходи мають на меті зупинити масштабну кампанію фішингу, що керується цією російською хакерською групою", - заявив міністр фінансів США Стівен Мнучін. У повідомленні американського Мін'юсту стверджується, що голова Evil Corp Максим Якубець підтримує зв'язки з російським урядом. Це є свідченням того, що "уряд РФ рекрутує кіберзлочинців для своїх підступних цілей", - вказується в документі.

У повідомленні Мін'юсту також йдеться, що у США висунуто звинувачення проти Якубця та іншого росіянина - Ігоря Турашева. За даними влади США, Evil Corp з 2015 року проводить через електронну пошту масштабну кампанію з фішингу, поширюючи троян Dridex. Якщо одержувач натискає на лінк або вкладення в інфікованому електронному листі, то на його комп'ютер встановлюється Dridex, який збирає дані про логіни до банківських акаунтів та іншу конфіденційну інформацію.

Ці дані Evil Corp потім використовує для переказу грошей на рахунки, підконтрольні цій хакерської групи. Кампанія з фішингу була спрямована в основному проти США і Великої Британії. За кілька років хакерам вдалося перевести на свої рахунки не менше 100 млн доларів, "хоча ймовірно, що реальна сума їх незаконних доходів значно більше", - наголошується в повідомленні Мін'юсту США.