Естонія вибачилася перед Фінляндією за свого міністра МВС / flickr.com/photos/bewellandthrive

Президент Естонії Керсті Кальюлайд вибачилася перед Фінляндією після того, як міністр внутрішніх справ Естонії назвав нового прем'єр-міністра Фінляндії - наймолодшу в світі главу уряду - продавчинею і поставив під сумнів її здатність керувати північною країною.

Кальюлайд попросила президента Фінляндії Саулі Нііністо принести свої вибачення Санні Марін і її уряду, пише lb.ua з посиланням на Reuters.

Повідомляється, що 70-річний Март Хельма, міністр внутрішніх справ Естонії і лідер популістської ультраправої партії "Екре", в неділю висміяв 34-річну прем'єр-міністра Фінляндії Санну Марін і її уряд, в якому четверо з п'яти лідерів коаліції - жінки віком до 35 років.

Відео дня

Читайте такожЕстонія не буде приймати нових мігрантів, у нас достатньо проблем із українцями – глава МВС

"Тепер ми бачимо, як одна продавчиня стала прем'єр-міністром і як деякі інші вуличні активісти та неосвічені люди також приєдналися до кабінету", - сказав Хельма в радіо-ток-шоу своєї партії.

Раніше Санна Марін розповіла, що росла в неблагополучній родині, працювала касиром, перш ніж вчитися в університеті та почати політичну кар'єру.

"Я дуже пишаюся Фінляндією. Тут дитина з бідної сім'ї може вчитися і досягати своїх життєвих цілей. Касир може навіть стати прем'єр-міністром", - написала Марін в Twitter.

Хельма, колишній посол Естонії в Росії, відомий своїми відвертими заявами. Лідер опозиції Естонії Кая Каллас заявила, що опозиція організує голосування за недовіру в парламенті, якщо Хельма не подасть у відставку після його коментарів про нових лідерів Фінляндії. Попередні такі спроби не увінчалися успіхом.