Засновник "Білих касок" загинув у Стамбулі \ JAMES LE MESURIER/TWITTER

Турецькі патологоанатоми дійшли висновку, що колишній британський військовий Джеймс Ле Мезюрье, один із засновників сирійської волонтерської організації "Білі каски", загинув у результаті падіння з вікна.

Читайте такожЗасновник "Білих касок" Джеймс Ле Мезюрьє знайдений мертвим у Стамбулі

Він був знайдений під вікнами своєї стамбульської квартири 11 листопада.

Відео дня

У повідомленні державного телеканалу TRT говориться, що розтин показав загальні тілесні ушкодження, характерні для падіння з висоти. При цьому на тілі не було виявлено слідів ДНК сторонніх осіб, передає Бі-бі-сі.

Приватний турецький новинний телеканал NTV, посилаючись на токсикологічну експертизу, повідомляє, що 48-річний Ле Мезюрье вживав снодійні таблетки.

Минулого тижня державне агентство новин Anadolu передавало, що дружина Ле Мезюрье, громадянка Швеції Емма Вінберг повідомила поліції, що ніби за кілька днів до своєї загибелі він подумував про самогубство і навіть став приймати "ліки від стресу".

Агентство процитувало слова Вінберг, яка заявила поліції, що напередодні загибелі, близько двох годин після опівночі, Ле Мезюрье прийняв снодійне.

Вона також згадала, що через дві з половиною години після цього, коли вона сама пішла спати, він прокинувся і запропонував їй теж випити снодійне.

Вінберг багаторазово стверджувала, що прокинулася в 05:30 чи 06:00 ранку, коли у двері квартири стала стукати поліція. Саме тоді вона й побачила тіло чоловіка.

Ле Мезюрье вважається одним із засновників волонтерської організації "Білі каски" (її офіційна назва "Сирійська цивільна оборона") і допомагає рятувати мирних громадян, що потрапили під бомбардування в районах Сирії, що знаходяться під контролем опозиції.

У 2016 році "Білі каски" отримали міжнародну премію "За правильний спосіб життя" в знак визнання їхньої хоробрості, співчуття і участі в порятунку цивільного населення. Пізніше в тому ж році організація була включена в список номінантів на Нобелівську премію миру.

Проте влада Сирії, а також їхні союзники Росія і Іран, звинувачують "Білі каски" в пособництві терористам. Самі волонтери це заперечують.