Ілюстрація \  REUTERS

Комітет сенату США з міжнародних відносин схвалив законопроект про санкції проти Росії.

Читайте такожBloomberg: У США не вірять, що зможуть знищити «Північний потік-2»

Двопартійний законопроект, який сенатор-республіканець Ліндсі Грем раніше назвав «пекельними санкціями», ухвалили 17 голосами "за", ще п'ятеро було проти, на засіданні комітету 18 грудня, передає радіо Свобода. Зокрема, документ передбачає запровадження санкцій проти Росії за її втручання у демократичні процеси за кордоном, а також за її «ворожі» дії в Сирії й агресію проти України.

Відео дня

Це стало першим кроком одного з найжорсткіших пакетів антиросійських заходів за останні півтора року. Щоб набути чинності, документ має бути ухвалений обома палатами Конгресу і підписаний президентом США Дональдом Трампом. Як очікується, це станеться вже наступного року.

Санкції будуть спрямовані на державний борг Росії, банки, які підтримують спроби Кремля «підважити демократичні інституції в інших країнах», російські проекти, пов’язані з продажем зрідженого природного газу за кордон, на кіберсектор Росії й на осіб, наближених до її президента Володимира Путіна.

Документ також передбачає створення Офісу кіберпростору і цифрової економіки в структурі Державного департаменту. Як раніше анонсував співавтор законопроєкту, сенатор-демократ Боб Менендез, цей новий орган «очолить дипломатичні зусилля, пов’язані з міжнародною кіберзлочинністю, доступом до інтернету, інтернет-свободою, цифровою економікою, кіберзлочинністю, засобами стримування і реакцією на кіберзагрози».

Як повідомляв УНІАН, 17 грудня Сенат США підтримав законопроєкт, який передбачає санкції проти ключових підрядників, що беруть участь у спорудженні газопроводу «Північний потік-2». За документ проголосували 86 сенаторів, 8 проголосували проти.