REUTERS

Адміністрація Дональда Трампа кілька разів намагалася урізати на мільярди доларів іноземні програми США, націлені на боротьбу з корупцію в Україні й інших країнах. Хоча сам американський президент неодноразово стверджував, що боротьба з хабарництвом в Києві – це головна мета його команди.

Як пише CNN, суперечливість слів лідера США викривають бюджетні документи Білого домі. Вони свідчать, що адміністрація намагалася скоротити суму в 30 мільйонів доларів, виділених для програми з підтримки антикорупційного бюро в Україні, до 13 мільйонів.

Читайте такожWashington Post: Блокування допомоги для України змусило двох чиновників США звільнитись

Відео дня

Конгрес відкинув цю пропозицію. Але в бюджетному запиті на 2020 рік Білий дім знову виступив з ініціативою урізати фінансування для української антикорупційної програми до 13 мільйонів доларів. Але Конгрес, схоже, налаштований ще раз відмовити йому. Втім, конгресмени ще не ухвалили бюджет на наступний фіскальний рік.

Адміністрація Трампа також хотіла об’єднати низку закордонних програм з підтримки демократії й іноземних рахунків з допомогою під «однією великою парасолькою», щоб таким чином заощадити два мільярди доларів. Видання пише, що з цього фонду Україна отримала в 2018 році на боротьбу з корупцією 250 мільйонів доларів. На 2020 рік Білий дім попросив скоротити суму до 145 мільйонів.

CNN зауважує, що ці зусилля адміністрації Трампа суперечать поясненням президента США щодо причин затримки військової допомоги для України на сотні мільйонів доларів цього року. Коментуючи скандал, який спалахнув восени, Дональд Трамп наголошував, що його тривожила корупція в Києві.

Читайте такожThe Economist: США програють у битві проти корупції в Україні

«Мені байдуже до політики. Мені байдуже до політики Байдена. Але мене тривожить корупція. І все це стосується лише корупції», - говорив Трамп.

В неділю чинний голова адміністрації в Білому домі Мік Малвені знову відкинув звинувачення у тому, що військова допомога для України була заради вимагання від Києва політично мотивованих розслідувань. В ефірі Fox News він сказав, що існувало дві причини для затримки допомоги.

«Перша з них – це розгул корупції в Україні», - сказав Малвені, додавши, що іншою причиною було занепокоєння адміністрації тим, що інші країни менше допомагають українській стороні.