REUTERS

Україна висловлювала занепокоєння блокуванням американської військової допомоги того ж дня, коли відбулася скандальна телефонна розмова між Дональдом Трампом і Володимиром Зеленським. Це стало відомо завдяки свідченням чиновника Пентагону у справі про імпічмент президента США.

Як пише The Guardian, свідчення Лори Купер, яка обіймає посаду заступника помічника міністра оборони, спростовує ключовий стовп захисту Білого дому. Захисники Трампа стверджують, що Київ нібито нічого не знав про замороження допомоги для української армії на 400 мільйонів доларів.

Читайте такожWashington Post: Україна грає другорядну роль в імпічменті Трампа

Відео дня

Купер сказала комітету Палати представників з питань розвідки, що її відділ 25 липня отримав електронний лист від Держдепартаменту. В ньому йшлося про те, що посольство України й Комітет нижньої палати Конгресу з закордонних справ ставлять запитання про військову допомогу.

«25 липня мій підлеглий отримав запитання від посольства України про те, що відбувалося з допомогою у сфері безпеки. Оскільки на той час ми не знали, які були розпорядження, мені повідомили, що член мого відомства відповів українському чиновнику про наше просування вперед у цьому питанні. Однак, він порадив посольству України звіритися з Держдепартаментом», - сказала Купер.

На питання про те, чи українська сторона цікавилася саме проблемою блокування допомоги, вона відповіла: «Було усвідомлення цього і було висловлення занепокоєння».

Читайте такожLos Angeles Times: Україна недоотримала 35 мільйонів доларів допомоги від США

Видання пише, що свідчення Купер дуже важливі. Адже республіканці стверджують, що Україна нічого не знала про замороження допомоги. І що в Києві зрозуміли це лише за два тижні до того, як 11 вересня гроші були розблоковані. Свідчення ж Купер вказують на те, що президент України міг відчувати тиск з боку американського лідера перед горезвісним телефонним дзвінком.