Дональд Трамп / REUTERS

Президент США Дональд Трамп пригрозив Багдаду санкціями після рішення іракського парламенту, який вимагає вивести з території країни американські війська.

За його словами, за це Багдаду можуть загрожувати жорсткі санкції, пише Reuters.

"У нас там дуже дорога авіабаза. Її будівництво обійшлося в мільярди доларів, ще задовго до мене. Ми не підемо, якщо тільки вони не розплатяться з нами", - сказав Трамп.

Відео дня

Президент США додав, що якщо Ірак попросить американських військових піти, і зробить це не дуже дружньо, "ми введемо проти них такі санкції, яких вони не бачили ніколи в житті. Санкції проти Ірану здадуться їм дуже м'якими".

Читайте такожУ Держдепі США прокоментували рішення Іраку про виведення іноземних військ

Як повідомляв УНІАН, іракський парламент проголосував за виведення американських військ з території країни після гучної ліквідації іранського генерала Касема Сулеймані.

Нагадаємо, у ніч проти 3 січня американські військові поблизу аеропорту Багдада за вказівкою Трампа ракетним ударом вбили іранського генерала Касема Сулеймані. Прем'єр Іраку назвав такі дії США порушенням суверенітету країни.

Згодом Трамп звинуватив іранського генерала в причетності до загибелі тисяч американців та в планах убивства ще багатьох громадян США.

Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф назвав вбивство іранського генерала "терористичним актом". Духовний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї пригрозив США "серйозною помстою" за вбивство Сулеймані.

5 січня парламент Іраку проголосував за виведення американських військ з території країни після ліквідації Сулеймані.

Водночас міжнародна коаліція під проводом США на тлі обстрілів місць дислокації заявила про призупинення операції проти "Ісламської держави" в Іраку.

Військовий радник Верховного лідера Ірану генерал-майор Хоссен Деган заявив, що реакція Тегерана на вбивство армією США впливового генерала буде "напевно військовою".

Канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Еммануель Макрон і прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон поширили спільну заяву, в якій закликають Іран відмовитися від силових акцій.