Ілюстрація / REUTERS

Канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Еммануель Макрон і прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон поширили спільну заяву, в якій закликають Іран відмовитися від застосування сили.

Текст заяви був опублікований на сторінці офіційного представника Кабміну ФРН Штеффена Зайберта в Twitter, передає ТСН.

"Ми засудили нещодавні атаки на сили коаліції в Іраку і глибоко стурбовані негативною роллю, яку грав Іран в регіоні, особливо за допомогою Корпусу вартових ісламської революції і підрозділу "Аль-Кудс" під командуванням генерала Сулеймані", - наголошується в заяві.

Відео дня

"Ми закликаємо, перш за все, Іран, відмовитися від подальших силових акцій або їх підтримки. Ми закликаємо Іран скасувати всі заходи, які не відповідають СВПД (Спільному всеосяжному плану дій щодо іранської ядерної програми - ред.)", - зазначили Меркель, Макрон і Джонсон.

У спільній заяві лідери трьох країн закликають владу Іраку забезпечити необхідну підтримку очолюваній США антитерористичній коаліції. Вони також наголосили, що збереження коаліції - це важливо.

"Ми наголошуємо нашу підтримку забезпечення суверенітету і безпеки Іраку. Ми підтверджуємо наші зобов'язання щодо продовження боротьби проти "Ісламської держави"", - йдеться в заяві.

Читайте такожЄвросоюз запросив очільника МЗС Ірану в Брюссель для обговорення ситуації в регіоні

Як повідомляв УНІАН, у ніч проти 3 січня американські військові поблизу аеропорту Багдада за вказівкою Трампа ракетним ударом вбили іранського генерала Касема Сулеймані. Прем'єр Іраку назвав такі дії США порушенням суверенітету країни.

Згодом Трамп звинуватив іранського генерала в причетності до загибелі тисяч американців та в планах убивства ще багатьох громадян США.

Держсекретар США Майк Помпео запевнив, що Вашингтон не хоче війни з Тегераном.

Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф назвав вбивство іранського генерала "терористичним актом". Духовний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї пригрозив США "серйозною помстою" за вбивство Сулеймані.

5 січня парламент Іраку проголосував за виведення американських військ з території країни після ліквідації Сулеймані.

Водночас міжнародна коаліція під проводом США на тлі обстрілів місць дислокації заявила про призупинення операції проти "Ісламської держави" в Іраку.

Військовий радник Верховного лідера Ірану генерал-майор Хоссен Деган заявив, що реакція Тегерана на вбивство армією США впливового генерала буде "напевно військової".