REUTERS

Пасажирський літак Boeing 737-800 з України розбився невдовзі після злету в Ірані, в наслідок чого загинули всі, хто був на борту. В компанії "Міжнародні авіалінії України" повідомили, що 167 пасажирів й 9 членів екіпажу виконували рейс 752. Однак, лайнер розбився о 6:18 за місцевим часом.

Трагедія з українським літаком сталася у важкі часи як для Ірану, так і для компанії Boeing, - пише Bloomberg. Іран обстріляв американську авіабазу на територію Іраку більш ніж десятком ракет. Таким чином він вирішив помститися за вбивство генерала Кассема Солеймані, яке сталося минулого тижня.

Перед самою катастрофою українського літака авіаційні регулятори США випустили обмеження, забороняючи цивільні рейси над Іраном й Іраком. Тим часом, Boeing досі не оговтався від найбільшої кризи за свою історію після двох аварій літаків 737 Max, які найкраще продавалися. Ця модель - наступна після моделі українського лайнера, який розбився в Ірані. Після катастрофи в березні всі Broeing 737 Max були зняті з рейсів по всьому світу. Американські ф'ючерси на фондовій біржі подешевшали після новин про те, що український Boeing розбився через технічну неполадку.

Відео дня

Читайте такожКатастрофа "Боїнга" в Ірані: Пристайко назвав кількість та країни походження загиблих

Згідно з міжнародним законом, Іран повинен очолити будь-яке розслідування, оскільки аварія сталася на його території. Кілька країн світу мають необхідних експертів й технічні можливості для проведення вичерпного пошуку причин. Тому США, Франція чи інші країни часто надають допомогу в таких випадках. Приміром, записи бортових самописців потрібно завантажити в спеціальній лабораторії, яких у світі є не багато.

Міжнародні правила щодо розслідування авіаційних аварій також дозволяють країні, яка виробила літак, брати участь в процесі. Таким чином безпосередні компанії-виробники можуть забезпечити технічну експертизу. Але нинішня політична напруга між Іраном й США, швидше за все, ускладнить участь США, американської Національної ради з безпеки транспорту й Boeing.

"Ми знаємо про повідомлення іранських ЗМІ й збираємо інформацію", - сказав прес-секретар Boeing Гордон Джондрой.

Сайт planefinder.net, який відстежує авіарейси по всьому світу, виявив, що двомоторному літаку, який розбився в Ірані, лише три роки. Виробник передав його українській компанії МАУ в липні 2016 року.

Читайте такожКатастрофа українського "Боїнга": як відреагували світові політики та дипломати

Тим часом, Boeing досі намагається впоратися з наслідками катастроф, які сталися в Індонезії в жовтні 2018 року й в Ефіопії минулого березня. Ці аварії, які відібрали життя 350 людей, сталися з літаками 737 Max. Лайнери цієї моделі зняті з авіарейсів по всьому світу вже 10 місяців. 737-800 й 737 Max - це варіанти Boeing 737. Але 737-800 не знімали з рейсів. Компанія Boeing досі намагається викорінити недоліки, виявлені в системі контролю польотом моделі 737 Max. У 737-800 такої системи немає.