Луценко добивався звільнення Йованович / фото УНІАН

Нові матеріали, опубліковані демократами з Палати представників, викривають те, як колишній Генеральний прокурор України пропонував партнеру особистого адвоката президента США шкідливу інформацію, пов’язану з колишнім віце-президентом Джо Байденом, якщо адміністрація Дональда Трампа відкличе посла з Києва.

Текстові повідомлення й документи, надані Конгресу Левом Парнасом, який співпрацював з Руді Джуліані, також вказують на те, що до того, як Марі Йованович звільнили з посади посла в українській столиці, друзі Парнаса, які тепер балотуються в Конгрес, слали загрозливі повідомлення про те, що в Україні за Йованович велося спостереження. Про це пише Washington Post. Адвокат колишнього голови американської дипломатичної місії в Києві сказав, що ці нові дані потрібно розслідувати.

Читайте такожNew York Times: Посла США в Україні звільнили через нарікання Джуліані

Відео дня

Матеріали, опубліковані слідчими Палати представників у вівторок, викривають низку раніше невідомих деталей про зусилля Джуліані й його партнерів щодо пошуків в Україні матеріалів, які можна було б використати проти політичного опонента Трампа.  Приміром, нові документи містять повідомлення, яке Джуліані надіслав Парнасу. В ньому йдеться про те, що адвокат залучив «особу №1», вірогідно маючи на увазі Трампа, до роботи щодо скасування відмови у візі США для колишнього прокурора з України, який хотів приїхати на американську територію, щоб зробити заяви про Байдена.

Також серед нових матеріалів лист Джуліані до тоді ще кандидата в президенти Володимира Зеленського з проханням провести зустріч 14 травня. Тоді особистий адвокат президента США скасував свою заплановану поїздку. Тож ця зустріч ніколи не відбулася. Інший оприлюднений документ свідчить про те, що Парнас брав пряму участь у спробах переконати Зеленського оголосити відкриття розслідування проти Байдена. В рукописній записці, зробленій в готелі Ritz-Carlton у Відні, сказано: «Змусити Зеленського оголосити, що справа Байдена буде розслідувана».

Читайте такожCNN: Колишній ресторатор зі США хотів продавати Україні газ й домовлявся з Фірташем

«Всі ці нові докази підтверджують те, що вже було відомо: що президент і його партнери тиснули на українських чиновників, щоб вони оголосили початок розслідування, яке пішло на користь президенту в політичному вимірі», - йдеться у спільній заяві голів комітетів Палати представників з питань розвідки, нагляду, юстиції й закордонних справ.

«Розгляд у Сенаті не може бути повним і чесним без документів, які президент Трамп відмовляється надати Конгресу», - йдеться в заяві.

Джуліані не відповів на запити про коментар. Білий дім відмовився коментувати ситуацію.

Матеріали вказують на те, що Парнас, який вільно розмовляє російською мовою, допомагав координував зв’язок між Джуліані й українськими джерелами. Він напряму спілкувався з низкою високопоставлених чиновників в Україні. Серед них був Юрій Луценко, який на той час обіймав посаду Генерального прокурора й був близьким політичним союзником президента Петра Порошенка. Луценко хотів позбутися посла Марі Йованович частково через те, що вона критикувала його відомство й підтримувала антикорупційне бюро, яке він зневажав. В повідомленні російською мовою Луценко закликав Парнаса добитися звільнення Йованович у обмін на співпрацю в питанні Байдена.

Читайте такожСоратник Джуліані отримав від Фірташа $1 мільйон - прокурори

В якийсь момент Луценко вказав, що він не буде робити жодні корисні заяви, поки «мадам» не усунуть.

«Справа в тому, що якщо ви не приймете рішення щодо Мадам, ви поставите під питання всі мої заяви. Включно про Б.», - написав Луценко 22 березня у повідомленні, яке він відправив Парнасу в WhatsApp.

Не відомо, що означало «Б.»: Байдена чи компанію Burisma, на яку працював син колишнього віце-президента США Гантер з 2014 до 2019 року. Через чотири дні після того Луценко сказав Парнасу, що робота над справою проти власника газової компанії просувається успішно. І що докази про перерахунки грошей «Б.» були зібрані.

«А ви навіть не можете прибрати одну дурепу:(» - написав Луценко, вочевидь вимагаючи звільнення Йованович.

«Вона не просто дурепа, повір мені, - відповів йому Парнас, - Але вона нікуди не дінеться».

Через кілька днів після того він сказав Луценку, що «скоро все зміниться й ми будемо на правильному курсі». Луценко відповів, що у нього є копії платежів Burisma, які вона провела для інвестування однієї фірми. І співзасновник цієї фірми – син Байдена. Через місяць Йованович усунули з посади посла в Києві після закликів Джуліані. Луценко ж пізніше публічно заявив, що не знайшов жодних доказів порушень з боку Гантера чи Джо Байдена.

Читайте такожNew York Times: Партнер адвоката Трампа зізнався, що погрожував Україні

Нові документи також вводять в політичну драму навколо звільнення посла США в Україні нового персонажа. Це кандидат від Республіканської партії в Конгрес від штату Коннектикут Роберт Гайд. Він написав Парнасу в повідомленні про те, що фізично й в електронному просторі стежить за Йованович.

«Воу! Не віриться, що Трамо досі не звільнив цю су**, - написав Гайд у зашифрованому повідомленні Парнасу 23 березня. – Я розберуся». Він описав, як зв’язався з «приватною командою з безпеки», розташованою неподалік посольства в Києві, яка стежила за пересуванням посла.

«Вона говорила з трьома людьми. Її телефон вимкнений. Комп’ютер теж», - написав Гайд.

«Вони дадуть мені знати, коли вона буде пересуватися», - вказав він у іншому повідомленні. Пізніше Гайд повідомив Парнаса, що «спеціальний підрозділ безпеки» не буде переслідувати Йованович.

«Вони готові допомогти, якщо нам чи вам сподобається ціна. Гадаю, в Україні за гроші можна все. Так мені сказали», - йшлося в повідомленні.

Читайте такожCNN: Колишній ресторатор зі США хотів продавати Україні газ й домовлявся з Фірташем

Гайд не пояснив, як саме його команда може «допомогти» Парнасу, який відповів лише «ЛОЛ».  Адвокат Парнаса Джозеф Бонді прокоментував: «Тут немає доказів, що Парнас брав участь, погодився, заплатив гроші чи зробив будь-які інші кроки для просування пропозиції Гайда». Останній став одним з трьох республіканців, які намагаються відібрати крісла в Конгресі в демократів у п’ятому виборчому окрузі штату Коннектикут. Він часто пише на сторінці в Twitter про свою підтримку Трампу й опублікував фото, на яких він стоїть поруч з президентом США.