REUTERS

Намагаючись дискредитувати ворогів президента США Дональда Трампа, його близькі союзники отримали ключові документи й інформацію від українського олігарха, розшукуваного в США за корупцію.

Про це Time розповіли п’ятеро людей, напряму пов’язані з цими подіями, і ще двоє тих, хто про неї добре знає. Соратники Трампа отримали інформацію від заможного промисловця Дмитра Фірташа, активи якого розкидані по всій Європі. Він провів останні п’ять років у Відні, захищаючись у справі про екстрадицію до США, де його звинувачують у хабарництві й рекеті. Американський Департамент юстиції у 2017 році назвав українського олігарха членом «вищих ешелонів російської організованої злочинності». Фірташ заперечує ці, а також всі інші звинувачення проти нього.

Читайте такожForeign Policy: Фірташ намагається використати скандал навколо України

Відео дня

В рамках свого юридичного захисту адвокати Фірташа зібрали документи, які містять суперечливі звинувачення проти колишнього спеціального прокурора Роберта Мюллера, а також екс-віце-президента Джо Байдена. Адвокати олігарха передали ці документи й іншу інформацію людям, пов’язаним з особистим адвокатом Трампа Руді Джуліані.

Часто з’являючись на ефірі кабельних телеканалів, Джуліані показував деякі з цих документів американській аудиторії як доказ своїх тверджень про порушення з боку Мюллера і Байдена. Ключовий з них – це довідка від колишнього Генерального прокурора України, який звинувачує Байдена в корупції. Цим «надійним свідком», як його називав Джуліані, був Віктор Шокін.

Джуліані показав довідку колишнього українського генпрокурора, однак не згадав про те, що отримав її від адвокатів Фірташа. На початку самого документу Шокін пише, що він дає свої свідчення «на прохання юристів, які працюють на Дмитра Фірташа». На питання Time про зв’язки з олігархом і його командою адвокатів Джуліані відповів: «Я не представляю Фірташа і ніколи з ним не зустрічався». На подальші запити про коментар він не відповідав.

Time пише, що за останні два місяці розслідування видання виявило певний зв’язок між твердженнями Джуліані про Байдена і Мюллера з проблемними відносинами, пов’язаними з іноземцем, розшукуваним урядом США за корупцію. І цей іноземець робить певні кроки в рамках власної стратегії юридичного захисту, які допомагають американському президенту атакувати його найбільш помітних критиків.

Читайте такожЗаарештовані у США бізнесмени працювали з Фірташем – ЗМІ

Цей збіг інтересів вималювався в той же час, коли Трамп і Джуліані намагалися тиснути на Україну, добиваючись відкриття розслідування проти сім’ї Байдена. Ці дії були викриті у вересні завдяки скарзі інформатора з американських спецслужб. На підставі цієї скарги в Конгресі тепер триває процедура про імпічмент Трампа. Втім, у жодних державних процедурах не згадується про допомогу, яку адвокати Фірташа надали Джуліані. Неназвані адвокати сказали Time, що хоч передані документи й були корисні для Трампа, головною їх метою було довести невинуватість українського олігарха.

Видання пише, що Фірташ налагодив тісні зв’язки з адвокатом президента США частково завдяки тому, що він найняв кількох пов’язаних з ним людей. В липні олігарх взяв на роботу двох юристів, які допомагали Джуліані в кампанії з дискредитації критиків Трампа. Це були Вікторія Тоенсінг і Джозеф ДіГенова. Подружжя юристів сам президент США хотів у 2018 році включити у свою юридичну команду. Пізніше вони найняли іншого друга Джуліані – Лева Парнаса. Він виконував роботу перекладача на переговорах з Фірташем у Відні.

Прямуючи у Відень 9 жовтня, Парнаса арештували в аеропорту Даллс у Вашингтоні за звинуваченнями у порушенні законів про фінансування виборчих кампаній. Згідно з обвинуваченнями, Парнас і його бізнес-партнери таємно скеровували гроші невідомих російських донорів на різні політичні операції й для різних кандидатів.

В інтерв’ю для NBC News в понеділок Джуліані сказав, що з Фірташем його «нічого не пов’язує». Він також заперечив, що хоч колись розмовляв з Трампом про справу олігарха.

Читайте такожWashington Post: Трамп не хотів зустрічатися із Зеленським до початку розслідування проти Байдена

«Я навіть сумніваюся, що президент щось знає про нього. Гадаю, якщо ви спитаєте президента: «Хто такий Дмитро Фірташ?», - він відповість: «Не знаю». Наскільки мені відомо, ми ніколи не обговорювали його», - запевнив Джуліані.

Однак, друзі Джуліані Тенсінг і ДіГенова, почавши працювати на українського олігарха, намагалися не допустити його екстрадицію в США. В телефонному інтерв’ю 31 липня вони сказали Time, що Фірташ не повинен постати перед американським судом.

«Повірте, це була б катастрофа. Це те, що називається необдуманим ризиком», - сказала Тенсінг.

Але під час інтерв’ю адвокати більшу частину часу приділили іншій темі: порушенням спеціального прокурора Роберта Мюллера, який розслідував втручання Росії в американські вибори. Зокрема, вони стверджували, що його помічник Ендрю Вайсмен у 2017 році пропонував Фірташу зняти корупційні звинувачення в обмін на інформацію, яка б нашкодила президенту Дональду Трамп. А це, на їхню думку, вимога неправдивих свідчень. Хоча підтвердити документально ці твердження вони відмовилися. В статті за 22 липня журналіст The Hill Джон Соломон процитував документи, отримані від юристів Фірташа, щоб виставити роботу Вайсмена як інтригу, «яка виходить за межі нормального федерального розслідування». Даючи свідчення перед Конгресом в липні, Мюллер розкритикував спроби республіканців поставити під питання чесність Вайсмена, назвавши свого помічника «одним з найбільш талановитих прокурорів у команді».

Документи Фірташа стали ще більш корисними для Джуліані й Трампа, коли вони почали реагувати на запуск процедури імпічменту в Конгресі. В центрі контратаки адвоката президента лежить довідка від Шокіна. Саме він звинувачує Байдена в тому, що той добився його звільнення заради зупинки розслідування проти компанії Burisma. В раді директорів останньої працював його син.

Читайте такожNew York Times: Друзі Джуліані намагалися нажитися на його пошуках політичного бруду в Україні

«Мене змусили покинути посаду під прямим й інтенсивним тиском Джо Байдена й адміністрації США для того, щоб зупинити розслідування», - написав Шокін у своїй довідці, завіреній нотаріально в Києві 4 вересня.

Time пише, що ці твердження не витримують критики. Чиновники в США й Україні, а також незалежні експерти й журналісти виявили, що Шокіна звільнили через небажання боротися з корупцією. Його наступник на посаді Генерального прокурора України Юрій Луценко теж сказав, що немає ніяких доказів, які б доводили порушення з боку Байденів в Україні. Але захист Джуліані у процесі імпічменту Трампа сильно опирається на документ, написаний Шокіним, який йому дала команда Фірташа. У другій половині вересня, зачитавши деякі фрагменти довідки Шокіна, Джуліані наголосив: «І це під присягою!».