Ілюстрація / REUTERS

В Ірані заявили, що позов канадських юристів, у якому вони хочуть домогтися від Ірану компенсації у щонайменше 1,1 млрд доларів за збиття українського літака, не має правових підстав.

Про це сказав міністр закордонних справ Ірану Мухамед Джавад Зафір, пише Громадське з посиланням на Reuters.

«Дії Ірану базуються на міжнародних правилах», — сказав іранський міністр.

Відео дня

Читайте такожКатастрофа літака МАУ: в Канаді хочуть домогтися від Ірану понад $1 мільярда компенсації

Він також заявив, що Іран відкинув заклик прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо надіслати «чорні скриньки» зі збитого літака за кордон, аби там їх розшифрували.

Нагадаємо, канадські юристи добиваються групового позову від імені родичів людей, які загинули внаслідок збиття українського літака МАУ. Вони хочуть домогтися від Ірану компенсації у щонайменше 1,1 млрд доларів.

В позові обвинувачують Іран, його верховного лідера та головних командирів Корпусу вартових Ісламської революції, зокрема голову підрозділу, відповідального за збиття літака, Амірала Гаджизада.

Як повідомляв УНІАН, літак Boeing-737 авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» розбився уночі 8 січня невдовзі після вильоту з міжнародного аеропорту Імам Хомейні, що на околицях Тегерана.

На борту перебували 167 пасажирів та 9 членів екіпажу, усі вони загинули. Серед жертв авіакатастрофи — 11 українців. 

Серед загиблих також було 82 громадяни Ірану, 63 — Канади, 10 — Швеції, 4 — Афганістану, а також по 3 громадяни Німеччини та Великої Британії.

9 січня прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що дані канадської розвідки та розвідки союзників вказують на те, що український літак збила іранська ракета. Аналогічні дані розвідки США публікували американські ЗМІ.

11 січня, після кількох днів замовчування правди, Іран визнав, що літак Boeing ненавмисне збила іранська ракета, оскільки його сприйняли за ворожий об’єкт.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна очікує від Ірану запевнень у готовності до повного й відкритого розслідування, притягнення винних до відповідальності, повернення тіл загиблих, виплат компенсацій, офіційних вибачень по дипломатичних каналах. Зі свого боку президент Ірану запевнив, що усі винні будуть покарані.