Хасан Роухані / REUTERS

Для відновлення переговорів щодо ядерної програми Сполучені Штати Америки мають зняти санкції з Ірану.

Президент Ірану Хасан Роухані підкреслив, що Тегеран не готовий до діалогу з Вашингтоном під тиском, передає dt.ua з посиланням на IRNA.

"Якщо США повернуться до ядерної угоди, знімуть санкції, то вони можуть у рамках групи "5+1" вести переговори. До тих пір, поки цього не сталося, можливості для переговорів не буде", - заявив президент Ірану на пресконференції у Тегерані в неділю, 16 лютого.

Відео дня

Раніше президент США Дональд Трамп виключив можливість скасування санкцій проти Ірану до переговорів щодо ядерної угоди.

Читайте такожІран вирішив залишитися в ядерній угоді

Нагадаємо, ядерну угоду з Іраном уклали влітку 2015 року. Вона передбачає дозвіл на мирне використання Іраном атомної енергетики в обмін на обіцянку Тегерана не розробляти ядерну зброю. Сторони домовилися, що Тегеран істотно обмежить свою ядерну програму в обмін на скасування Заходом економічних санкцій.

Однак у травні 2018 року президент США Дональд Трамп оголосив, що його країна виходить з ядерної угоди з Іраном. Трамп заявив про "безперечні докази" того, що Іран, всупереч запевненням, розробляв ядерну зброю. Після цього США неодноразово розширювали санкції проти Ірану. У відповідь на це Тегеран вже понад півроку поступово відмовляється від зобов'язань, сформульованих у 2015 році при укладенні ядерної угоди.