Ілюстрація \ REUTERS

Північ Італії за лічені тижні стала центром поширення коронавірусу в Європі. Число заражених у країні стрімко зростає і, за даними на четвер, 12 березня, перевищило 15 тис., тоді як кількість жертв викликаної вірусом хвороби сягнула 1000 осіб. За цих умова уряд оголосив карантин по всій країні - закриті школи, бари й пункти торгівлі, за винятком продуктових магазинів і аптек.

Читайте такожВ Тринідаді і Тобаго, Гані і Габоні зафіксовано перші випадки зараження коронавірусом

"Німецька хвиля" поговорила з українською журналісткою Іриною Кащей, яка живе в Римі, про повсякденне життя в Італії у часи коронавірусу. За її словами Рим не є найбільш ураженим регіоном, проте на нього теж поширюються суворі заходи, запроваджені урядом у середу, 11 березня. "Люди на вулицях є, але менше, ніж зазвичай, незважаючи на те, що дуже хороша погода - яскраво світить сонце, тепло. Більшість у масках. Люди або гуляють з собаками, або йдуть за продуктами", - каже вона.

Відео дня

"Щоб вийти на вулицю, потрібно мати при собі роздрукований або написаний від руки документ, який був поширений міністерством внутрішніх справ. У цьому документі потрібно вказати ім'я, паспортні дані та причину виходу з дому. Таких причин може бути кілька - по роботі, за продуктами або в аптеку. Просто гуляти вулицями не можна, поліція зупиняє й запитує. Є випадки, коли людей штрафували за те, що вони просто йшли до друзів. Максимальне покарання за неправдиву інформацію - до трьох місяців ув'язнення", - розповідає журналістка.

"Я ходила до маленького магазинчика, там було все, порожніх полиць не було. Я там була одна. Потім прийшла одна жінка, побачила мене всередині і залишилася стояти на тротуарі. Вона не увійшла, поки я не розплатилася і не вийшла", - каже вона.

За словами жінки, заборонено обніматися і цілуватися, про це постійно нагадують. "Для італійців це дуже дивно і незвично. Для них частина національної культури - при зустрічі обійнятися і розцілуватися, навіть чоловікам - поцілувати повітря біля щоки. Зараз все це робити не можна. Звично взяти келих аперитиву і розмовляти із друзями перед баром - не можна. Все, що італійці так люблять, зникло. Особливо важко було донести обмеження до молоді. Вони вважають, що якщо самі не можуть захворіти смертельно, то не треба звертати на це увагу. Але схоже, що уряду вдалося достукатися і до безтурботної молоді - молодих на вулицях майже немає, зазвичай це батьки і матері сімейств на шляху за покупками", - розповідає вона.

Щодо паніки серед населення журналістка зауважує, що це залежить від конкретної людини. "Є люди, які панікують, скуповують продукти, туалетний папір, засоби дезінфекції. Є люди, які не дуже усвідомлюють, що відбувається. Є прихильники теорії змови. Але все це - показовий момент для суспільства, він виявляє багато. Є і молодь, яка розвішує в під'їздах оголошення для людей похилого віку та пропонує безкоштовно сходити в магазин за продуктами, щоб ті не наражалися на ризик. Виявляються як сильні, так і слабкі сторони суспільства", - каже вона.

За словами журналістки,експерти пояснюють те що Італія стала найбільш ураженою країною, тим, що у неї багато комерційних зв'язків з Китаєм. "Крім того, Італії дуже не пощастило з тим, що перший спалах захворювання був у лікарні. Це посилило ефект, коли один носій вірусу, сам того не знаючи, заразив інших ослаблених хворобами людей. Так було в Ломбардії. І, нарешті, в Італії дуже активні люди похилого віку. Вони грають в карти, збираються подивитися разом футбол, грають в бочче (гра кулями на свіжому повітрі. - ред.) Вони звикли багато рухатися, виходити з дому, збиратися в компанії. Це сприяло поширенню вірусу", - розповідає вона.