Лукашенко / Скриншот Youtube

Відносини між Мінськом і Стокгольмом розладналися влітку 2012 року, після так званого "плюшевого десанту", коли шведський легкомоторний літак долетів до столиці Білорусі, розкидавши по шляху проходження плюшевих ведмежат з прикріпленими до них гаслами на підтримку демократії, повідомляє Бі-бі-сі.

Читайте такожЛукашенко заявляє про готовність докласти всіх зусиль, щоб зупинити війну в Україні

Білоруська сторона звинуватила тоді офіційний Стокгольм у провокації конфлікту в серпні 2012 року, і не продовжила акредитацію послу Швеції Стефану Ерікссону. Мінськ назвав діяльність шведського дипломата деструктивною.

Відео дня

У відповідь шведська влада заявила, що не візьме нового посла Білорусі і рекомендувала двом співробітникам білоруського посольства покинути Стокгольм.

30 серпня 2012 року обидва посольства припинили свою роботу. Функції шведського посольства в Мінську виконувало диппредставництво Естонії, білоруської в Стокгольмі - посольство Латвії.

Навесні 2013 року білоруська сторона задовольнила прохання шведської сторони і акредитувала в Мінську тимчасового повіреного у справах Швеції в Білорусі. Білоруське посольство в Стокгольмі не працює досі.

Експерти в Мінську пов'язують потепління в білорусько-шведських відносинах з майбутніми президентськими виборами в Білорусі, напередодні яких Мінськ традиційно демонструє прагнення до поліпшення відносин з Європою.