REUTERS

У Вірменії поліція має намір прибрати сміттєві баки з проспекту Баграмяна в Єревані, які були барикадою між демонстрантами і поліцейськими.

Як повідомляє Радіо Свобода, полковник поліції Арсен Айвазян заявив, що порушено кримінальну справу за ст. 185 Кримінального кодексу Вірменії (навмисне знищення або псування чужого майна), в рамках якої ухвалено рішення конфіскувати сміттєві баки компанії "Санітек" на проспекті Баграмяна.

Читайте такожУ центрі столиці Вірменії залишаються до 20 тисяч демонстрантів

Відео дня

За його словами, найближчим часом поліція здійснюватиме відповідні слідчі дії. "Будь-яка спроба перешкодити діям отримає правову оцінку", – заявив Айвазян.

Крім того, він додав, що в рамках кримінальної справи поки що немає підозрюваних або обвинувачених. "Якщо є особа, яка в даний момент вважає, що ці сміттєві баки належать їй або вона ними розпоряджається на даний момент, прошу підійти, і якщо є заперечення, надати їх", – сказав поліцейський.

Ця заява викликала невдоволення протестувальників, вони зажадали, щоб поліція надала їм повідомлення у 15 тис. примірників, щоб усі могли з ним ознайомитися.

Нагадаємо, з минулого тижня у Вірменії тривають акції протесту. Демонстранти протестують проти підвищення тарифів на електроенергію на 16% з 1 серпня.

Генпрокуратура Вірменії відкрила кримінальну справу у зв’язку з акцією протесту у Єревані за статтею "хуліганство".

23 червня вранці поліція розігнала в Єревані за допомогою водометів мітинг, який розпочався з ініціативи руху "Ні грабунку". Того ж дня протестувальники знову вийшли на мітинг. У поліції пообіцяли не застосовувати жодних силових дій, поки акція проходить мирно.

Читайте такожУ Єревані силовики в повному обмундируванні залишили свої позиції, їх місце зайняла звичайна поліція

За даними правозахисників, всього поліція в Єревані затримала 237 демонстрантів, ще 12 – у місті Гюмрі. Серед затриманих силовиками були і журналісти, зокрема з вірменської служби Радіо Свобода. В Amnesty International заявили: інформація про цілеспрямоване переслідування поліцією журналістів спонукає до тривожних висновків про свободу слова і потребує розслідування. Поліція Єревана вибачилася за свої дії щодо ЗМІ та пообіцяла відшкодувати матеріальні збитки через пошкоджену техніку.

27 червня президент Вірменії Серж Сарґсян пообіцяв з бюджету компенсувати громадянам різницю між старою ціною і новим, на 16% вищим тарифом на електроенергію, який має бути запроваджений з 1 серпня. Проте щонайменше двоє лідерів протесту відкинули план президента.