REUTERS

Про це йдеться у другій частині доповіді Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA), зміст якої стало відомо Аssociated Press від неназваного джерела. Документ повинен бути офіційно представлений у четвер, 14 січня, передає РБК.

Читайте такожПрезидент Федерації легкої атлетики Великобританії запропонував обнулити всі світові рекорди

За словами співрозмовника агентства, автор доповіді Дік Паунд стверджує, що екс-президента Міжнародної Асоціації легкоатлетичних федерацій (IAAF) Ламина Діака і Володимира Путіна пов'язували дружні стосунки. Як пише AP, юрист IAAF Хав Робертс особисто передав відомості Діаку про дев'ять випадків вживання допінгу російськими спортсменами, запитавши, які дії той планує зробити.

Відео дня

У доповіді WADA не вказується, коли відбулася зустріч Робертса і Діака. Згідно з документом, екс-президент IAAF сказав юристу, що «він знаходиться у важкій ситуації, яку може вирішити лише президент Росії Володимир Путін, з яким його пов'язує дружба».

У підсумку, ніхто з дев'яти підозрюваних спортсменів не взяв участь у чемпіонаті світу з легкої атлетики в Москві, який пройшов у серпні 2013 року, однак атлетична федерація не розслідувала їх порушення.

Як пише Associated Press, увага авторів доповіді також привернула ситуація з телевізійними правами Росії на показ ЧС-2013. Наголошується, що їх вартість несподівано зросла з $6 млн до $25 млн. Умови контракту обговорювалися в 2012 році в Москві на зустрічі на той момент президента Всеросійської федерації легкої атлетики (ВФЛА) Валентина Балахничева, неназваного консультанта з російського ТБ, а також консультантів IAAF Папи Масати Диака (син Ламина Діака) і Хабіба Кіссе. На переговорах було вирішено, що суму в $25 млн виплатить великий російський банк. Паунд звернувся до IAAF з проханням перевірити цю угоду.

Напередодні AP оприлюднила зміст внутрішнього листування IAAF за шість років. Як пише агентство, вони свідчать про те, що російські чиновники регулярно обговорювали з представниками асоціації підозрілі проби легкоатлетів. У документах містяться плани по знищенню доказів порушення допінгових правил.

У листопаді минулого року Ламін Діак був заарештований у Франції за підозрою в отриманні хабара від ВФЛА за приховування допінгових порушень російських спортсменів. За версією слідства, спортивні функціонери прийняли від атлетів щонайменше €200 тис. Фігурантом розслідування також є Хабіб Кіссе.

7 січня комісія з етики IAAF довічно відсторонила від спорту Валентина Балахничева .Його підозрюють у причетності до шантажу російської легкоатлетки Лілії Шобухової на суму €450 тис., а також приховування позитивних допінг-тестів у спортсменів збірної Росії.

Перша частина доповіді комісії WADA була опублікована 9 листопада. Агентство звинуватило Мінспорту і ФСБ у втручанні в роботу акредитованої антидопінгової лабораторії, яка знаходиться в Москві. За даними WADA, в кінці 2014 року голова Московської антидопінгової лабораторії Григорій Родченков особисто розпорядився знищити 1417 допінг-проб перед перевіркою.