REUTERS

Про це повідомляє Російська служба Бі-Бі-Сі.

Як йдеться в заяві міністерства внутрішніх справ Бахрейна, священнослужитель винен в "експлуатації релігії в політичних цілях для обслуговування іноземних інтересів". Як відзначають коментатори, з великою ймовірністю маються на увазі інтереси шиїтського Ірану.

Читайте такожУ Бахрейні - масові акції протесту проти страти проповідника ан-Німра

Відео дня

Втративши громадянство Бахрейна, Кассім став апатридом, тобто не є громадянином жодної країни.

Кассім позбавлений громадянства відповідно до бахрейнського законом "Про громадянство", в якому серед підстав для позбавлення громадянства значиться "нанесення шкоди безпеці держави".

Як наголошується в заяві міністерства, рішення прийнято на тлі загальної активізації кампанії з "протидії екстремізму" з боку уряду.

"Ми стривожені сьогоднішнім рішенням анулювати громадянство шиїтського священнослужителя Шейха Іси Кассіма", - заявив представник Держдепартаменту США Джон Кірбі. "Нам не відомо про які-небудь докази, на основі яких могло бути прийнято це рішення", - додав він.

Читайте такожУ Бахрейні затримали пов'язану з Іраном "терористичний осередок"

Як передає агентство Ассошіейтед прес, рішення про позбавлення шиїтського лідера громадянства привітали сусідні арабські країни Перської затоки, де більшість населення становлять суніти, але розкритикував шиїтський Іран.

За кілька годин до Держдепартаменту з більш різкою відповіддю звернувся командир одного з елітних підрозділів Корпусу вартових Ісламської революції Ірану Кассім Сулеймані. "Халіфи [правителі Бахрейну] напевно розуміють, що проявивши агресію щодо Шейха Іси Кассіма, вони перетнули межу, поставивши Бахрейн і весь регіон на грань великої пожежі, і народу не залишиться нічого, окрім як вдатися до збройного опору", - сказав він.