Боєприпаси і танки на борту суховантажу "Фаїна", захопленого піратами біля берегів Сомалі, могли призначатися для Південного Судану. Це підтверджують документи, які опинилися у розпорядженні Бі-Бі-Сі.

Копія вантажної декларації свідчить про те, що контракт на постачання техніки був укладений міністерством оборони Кенії від імені уряду Південного Судану, повідомляє російська служба Бі-Бі-Сі.

Кенійське оборонне відомство, відповідно до цього документа, є лише одержувачем вантажу.

Відео дня

Контрактні номери танків, гранатометів і зенітних установок містить код GOSS, який, як повідомили Бі-Бі-Сі військові експерти, зазвичай використовується як скорочення від "Government of South Sudan" (з англійської – «уряд Південного Судану»).

Ця інформація розходиться із заявами кенійських властей про те, що зброя на борту "Фаїни" мала бути поставлена в рамках програми з переозброєння армії Кенії.

Як говорять військові експерти, багато записів в контракті вказують на уряд Південного Судану.

Документ вже наданий парламентській комісії Кенії. Уряд країни поки не дав ніяких коментарів.

Не дивлячись на те, що імпорт зброї не є порушенням законодавства, ця історія ставить Кенію в складне становище, у тому числі і через те, що власті країни сприяли припиненню громадянської війни між Південним Суданом і урядом Хартума в 2005 році.

Фахівці також додають, що це не єдина партія військової техніки, що призначалася для південно-суданського уряду. Так, за деякими відомостями, в регіон в останні декілька місяців було поставлено близько сотні танків російського виробництва.

Ці дані можуть свідчити про початок гонки озброєнь між Південним і Північним Суданом в очікуванні референдуму про незалежність півдня, наміченого на 2011 рік.

У даний час захоплене судно оточене військовими кораблями, які ведуть за ним постійне спостереження.

Минулого тижня представники уряду Сомалі заявили, що власники судна ведуть переговори з піратами, що вимагають 20 млн. доларів викупу.

Як повідомляє ІТАР-ТАРС, у вівторок, 7 жовтня, пірати значно знизили розмір викупу - до 8 млн. доларів. За даними агентства, загарбники загрожують убити всіх членів екіпажа у випадку, якщо ці гроші не будуть заплачені.

Дані про зниження розміру викупу не підтверджуються іншими джерелами.

Як повідомляв УНІАН, 25 вересня пірати захопили біля берегів Сомалі судно «Фаїна», у складі екіпажу якого - 17 громадян України. На борту судна - 33 танки Т-72, гранатомети, зенітні установки і боєприпаси, які Україна продала Кенії.

Переговори з піратами про звільнення моряків Faina здійснюють Міністерство оборони Кенії і судновласники.

Судно знаходиться під наглядом декількох американських кораблів зі складу 5-го флоту, що мають завдання не допустити вивантаження зброї на берег.