Президент Сомалі Абдулла Юсуф АХМЕД 14 грудня відправив у відставку перехідний уряд прем`єра Нур Хасана ХУСЕЙНА, пообіцявши найближчими днями призначити нового главу кабінету міністрів, передає Lenta.ru.

"Нур Хасан ХУСЕЙН не справляється зі своїми обов`язками, і я вимушений рятувати країну", - заявив президент. Як зазначається, між президентом і прем`єр-міністром у останні місяці виникли серйозні непорозуміння, перш за все, в питанні, що стосується переговорів щодо досягнення перемир`я з ісламськими повстанцями.

Наприкінці 2006 - початку 2007 року за підтримки ефіопських військ прихильникам Юсуфа АХМЕДА вдалося вибити бойовиків Союзу ісламських судів зі столиці Могадішо й узяти під свій контроль центральні райони країни. Проте з тих пір ісламістам вдалося відновити свій вплив. Перестрілки із застосуванням мінометів ведуться вже в самій столиці Могадішо. Президент і уряд вимушені були переїхати в місто Байдабо.

Відео дня

Щоб покласти край громадянській війні, влада ініціювала процес національного примирення. Вона розраховує привернути на свій бік помірних ісламістів, тим самим ослабивши радикальне крило бойовиків, представлене озброєним угрупуванням "Аль-Шабааб" (Al-Shabaab), - "Молодість". Нур Хасан ХУСЕЙН, який встав на чолі уряду в листопаді, досяг у цьому напрямку більших успіхів, ніж його попередники. Він є одним із ключових партнерів у переговорах із ісламістами. Проте президент Абдулла Юсуф АХМЕД зазначив, що відставка ХУСЕЙНА ніяк не позначиться на процесі національного примирення.

Сам Хасан ХУСЕЙН заявив, що поки не збирається залишати прем`єрську посаду, оскільки президент не має права особисто розпускати уряд: для цього необхідна згода парламенту. Він заявив, що уряд продовжить роботу. Зі свого боку Абдулла Юсуф АХМЕД зазначив, що сподівається на підтримку парламентаріїв.