Дональд Туск / REUTERS

Як пише Deutsche Welle, впевненість це політик висловив у посланні, адресованому 27 главам держав і урядів країн Євросоюзу напередодні саміту ЄС, запланованого на 3 лютого в столиці Мальти Валлетті. Документ розміщений у вівторок, 31 січня, на сайті Євроради.

Дії адміністрації нового президента США Дональда Трампа названі в числі основних загроз Європі - поряд із "впертим Китаєм", "агресивною політикою Росії по відношенню до України та її сусідів", "війною, терором і анархією на Близькому Сході і в Африці" і зростанням впливу радикального ісламу. На думку голови Євроради, в умовах посилення багатополярності в світі антиєвропейські тенденції і настрої євроскептиків стають все більш відчутними.

Читайте такожБіржі США максимально впали з початку року на новині про заборону на в'їзд мігрантів

Відео дня

На ці зміни Європа повинна відповісти цілою низкою рішучих кроків, які дозволять вивести "європейську інтеграцію на новий рівень", вважає Туск. Мова йде про посилення безпеки всередині Євросоюзу і на його кордонах, а також про краще забезпечення соціально-економічного добробуту європейських громадян, зазначив політик. Він також висловив упевненість в тому, що ЄС не повинен відмовлятися від ролі ведучого торгового гравця на світовій арені.

"Ми повинні використовувати зміни в торговій стратегії США на користь Євросоюзу шляхом активізації переговорів із зацікавленими партнерами і одночасного захисту своїх інтересів", - підкреслив глава Євроради.