Фото АР
Екс-президент США Джордж БУШ-старший в суботу в свої 83 роки знову здійснив стрибок з парашутом, чим влаштував сюрприз гостям на церемонії відкриття президентського музею свого імені в Коледж Стейшн під Х`юстоном в штаті Техас.

Як повідомляє телекомпанія Сі-бі-ес, стрибок 41-го президента США з парашутом і його приземлення безпосередньо на церемонії виявилися несподіваними навіть для його сина, колишнього губернатора штату Флоріда Джеба БУША і доньки Дороті БУШ КОХ, які перебували серед кількох тисяч гостей.

Про стрибок, схоже, знала тільки колишня перша леді США Барбара БУШ, яка першою зустріла чоловіка після успішного приземлення.

Відео дня

Дж.БУШ-старший стрибав разом з відомою командою професійних військових парашутистів Army Golden Knights і закінчив свій стрибок в тандемі з армійським інструктором, який страхував 83-річного колишнього главу держави.

Для Дж.БУША-старшого це вже шостий в його житті стрибок з парашутом. Вперше він був змушений стрибнути у вересні 1944 року, щоб врятуватися з палаючого палубного бомбардувальника TBM Avenger, який він пілотував і який був підбитий японською зенітною артилерією під час бомбового нальоту на японський острів Chichi Jima.

Свій 80-річний ювілей Дж.БУШ-старший відзначив парашутним стрибком, який він здійснив тоді теж з командою Army Golden Knights.

Сьогоднішній стрибок він зробив під час урочистої церемонії відкриття президентського музею Джорджа Буша у Коледж Стейшн.

У музеї відвідувачі вперше зможуть тепер побачити повну копію одного із залів секретної "ситуативної кімнати" - спеціального оперативного комплексу, що розташований на першому поверсі Білого дому і в якому 41-й президент США зі своїми найближчими помічниками ухвалював найважливіші рішення в моменти міжнародних криз і конфліктів, включаючи падіння Берлінської стіни в 1989 році, серпневий путч проти Михайла ГОРБАЧОВА 1991 року і розпад Радянського Союзу в грудні 1991 року.

Зал нарад "ситуативної кімнати" зображений точно таким же, яким він був в роки президентства Дж.БУША-старшого - з довгим столом з світлого дуба і з 8 кріслами з м`якої світлої шкіри. У музеї додані лише 8 інтерактивних комп`ютерних екранів на столі в цій кімнаті, яких в його роки не було, але які зараз допоможуть відвідувачам дізнатися, які і коли ухвалювалися рішення 41-м президентом.

До речі, нинішній 43-й президент США Джордж БУШ-молодший в травні цього року повністю переробив справжню "ситуативну кімнату" в Білому домі.

Загальна кількість експонатів в музеї перевищує 100 тисяч.

Щорічно музеї Дж.БУША-старшого відвідують понад 150 тисяч осіб зі США та інших країн світу.