П`ятий раунд голосування відбудеться завтра / Фото: Вікіпедія

Як передає РІА Новости, семирічний мандат чинного глави держави Джорджо Наполітано закінчується 15 травня. Вибори нового президента, які проводяться таємним голосуванням, почалися вчора на спільному засіданні Палати депутатів і Сенату національного парламенту за участю делегатів від усіх регіонів країни. Всього в голосуванні мають право взяти участь 1007 вибірників. Якщо в перших трьох турах кандидатам для обрання необхідно було набрати більшість у дві третини голосів учасників зібрання, тобто 672 голоси, то починаючи з четвертого туру, їм досить одержати абсолютну більшість - 504 голоси.

Перед початком четвертого туру лідер партії "Народ свободи" Сільвіо Берлусконі заявив, що його партія не братиме участі в голосуванні. До них приєдналися союзники з "Ліги Півночі". Таким чином, у голосуванні не брали участь близько 300 осіб. Обидві політичні сили виступили категорично проти кандидатури колишнього прем'єр-міністра Італії, екс-голови Європейської комісії Романо Проді, якого сьогодні офіційно висунула Демократична партія, що має найбільшу фракцію в парламенті.

Однак, саме Р.Проді став лідером за підсумками четвертого туру голосування. Відомий політик отримав 395 голосів вибірників на свою підтримку. При цьому в попередньому турі за нього проголосували всього 22 особи.

Відео дня

Друге місце посів популярний в лівих колах юрист і політик Стефано Родота (213 голосів), висунутий прихильниками знаменитого блогера, ідеолога громадського "Руху 5 зірок" Беппе Грілло. У трьох попередніх турах він отримував відповідно 240, 230 і 250 голосів. Третій результат показала глава МВС Аннамарія Канчеллієрі (78 голосів), чию кандидатуру запропонували центристи на чолі з прем'єром Маріо Монті.

Голова Палати депутатів Лаура Болдріні офіційно оголосила, що п'ятий раунд голосування відбудеться завтра.