Щонайменше 5 людей загинули на протестах у Білорусі / фото REUTERS

Щонайменше п'ять осіб загинули в результаті дій співробітників силових відомств під час розгонів вуличних акцій у Білорусі.

Про це повідомляє портал білоруських новин Naviny з посиланням на правозахисну організацію «Звено».

Зокрема, в доповіді правозахисників стверджується, що в результаті розгонів вуличних акцій загинули щонайменше п'ятеро людей. Ще семеро людей перебувають у критичному стані в реанімації.

Відео дня

Як пояснила голова ради громадського об'єднання «Звено» Тетяна Гацура-Яворська, на момент написання доповіді волонтери розшукали в лікарнях 120 осіб і опитали 30 постраждалих, які отримали травми різного ступеня тяжкості. Про вогнепальні поранення правозахисникам повідомила бригада швидкої медичної допомоги, яка працювала в ніч з 10 на 11 серпня в районі станції метро «Пушкінська» в Мінську.

Читайте також"Нас будуть вішати біля дороги: в Білорусі міліціонер розповів, як силовиків готували до кривавого розгону протестів (відео)

За повідомленнями водія, постраждалих від вогнепальних поранень вони відвозили до головного військового клінічного медичного центру Збройних сил Білорусі. Також він повідомив про трьох загиблих у цьому районі.

Одного з постраждалих на ім‘я Сергій було поранено гумовою кулею в лікоть на проспекті Рокоссовського в Мінську 11 серпня о 22:00. За словами Сергія, навколо перебували люди без свідомості, і коли приїхала машина швидкої допомоги, то одного з постраждалих вони не змогли врятувати - він помер на руках лікарів, які ставили крапельницю.

При цьому влада повідомила лише про одного загиблого під час акцій протесту - 34-річного Олександра Тарайковського. Він загинув у районі станції метро «Пушкінська» в ніч на 11 серпня. МВС заявило, що у нього в руках вибухнув невідомий пристрій.

Також відомо ще про одну жертву розгонів акцій протесту - в Гомелі. 25-річний Олександр Вихор, який помер, мав проблеми з серцем і після затримання неодноразово звертався за допомогою, але йому тривалий час відмовляли. Відтак, вважаючи, що у молодого чоловіка психічні проблеми, його відвезли до психіатричної лікарні. Там збагнули всю серйозність становища і перевезли Олександра до найближчої лікарні, але було вже запізно.

Протести у Білорусі: хронологія подій

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.
  • Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його головний опонент Світлана Тихановська - 10,1%, решту трьох кандидатів підтримали менше ніж 2%.
  • Тисячі незгодних з підсумками виборів жителів Білорусі вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками.
  • З 9 серпня, за даними МВС Білорусі, в різних містах країни були затримані близько 7 тисяч учасників акцій.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні.
  • Він провів телефонні розмови з президентом РФ Володимиром Путіним. За їх підсумками в Кремлі запевнили в готовності надати «сприяння у розв‘язанні проблем» у Білорусі.
  • 14 серпня в Євросоюзі заявили про невизнання результатів президентських виборів у Білорусі і про початок роботи над введенням санкцій за фальсифікацію виборів і насильство щодо протестувальників.