Деякі більше не вірять, що США можуть бути посередником / фото president.gov.ua

Для союзників США в Азії раптова концентрація уваги американців на подіях навколо сектора Газа і продовження війни в Україні означає загрозу зради - втрати інтересу Штатів до планів Китаю щодо Тайваню.

Як пише The New York Times, багато хто задається питанням: з якою кількістю обіцянок про підтримку скількох країн можуть впоратися США - держава, розтягнута за кордоном і політично розділена всередині? Можливості поставок зброї викликають стурбованість. Оборонна промисловість Сполучених Штатів зіткнулася з проблемою нестачі боєприпасів, що поставляються як Україні, так і Ізраїлю. Керовані боєприпаси та більш складні американські системи також постачаються в обидві країни, хоча американські партнери в Індо-Тихоокеанському регіоні також чекають на них. Японія, Тайвань і Австралія можуть зіткнутися із затримками. Також потрібно навчити людей використовувати цю зброю. 

Затяжний конфлікт в Газі призведе до виснаження військових запасів США, але Китай може винести урок з конфлікту: воювати в міських умовах надзвичайно важко. І це може зупинити його від планів захопити Тайвань. Однак на даний момент Пекін, схоже, вважає за краще продовжувати політику балансування на межі війни.

Відео дня

Для деяких країн відновлення конфлікту в Газі розпалило старі переконання, що Сполучені Штати є антимусульманською державою або, принаймні, занадто упередженою, коли йдеться про Ізраїль. Деякі більше не вірять, що США можуть бути посередником. Коли Міністр оборони Остін приїде в Індонезію, він, швидше за все, зіткнеться з розлюченою громадськістю, а, може, і з антиамериканськими протестами, незважаючи на його спроби консультувати ізраїльських військових щодо того, як уникнути жертв серед цивільного населення в Газі.

Але для Японії та багатьох інших американських партнерів в Азії війна в Газі ризикує порушити як постачання нафти, так і прогрес у сфері безпеки. На їхню думку, чим швидше вона закінчиться, тим швидше світ зможе повернутися до вирішення найважливішого завдання: стримування і суперництва з Китаєм у взаємозалежному світі.

Війна Ізраїлю та ХАМАС - деталі

Ізраїль дав згоду на щоденні чотиригодинні перерви в бойових діях в сектора Гази, щоб палестинці могли покинути північну частину анклаву.

ХАМАС "втратив контроль" над північною частиною сектора Газу. Про це повідомив представник армії оборони Ізраїлю Даніель Хагарі. 

Вас також можуть зацікавити новини: