Ян Петровський є справжнім прихильником ідей расової зверхньості / фото t.me/Yan_Petrovski

Влада Фінляндії може самостійно притягнути до кримінальної відповідальності російського неонациста з угруповання "ДШРГ Русич" Яна Петровського, якого Україна звинувачує у воєнних злочинах. Про це повідомляє фінське видання Yle.

Зазначається, що після того, як фінський суд звільнив Петровського з-під варти, відмовившись надати згоду на його екстрадицію в Україну, росіянина одразу ж затримали представники прикордонної служби. Зараз це відомство почало формальне провадження, аби встановити законність перебування росіянина у Фінляндії.

Однак виявилося, що Центральна кримінальна поліція під керівництвом Генеральної прокуратури розпочала "у цілковитій тиші" ще одне розслідування. Про це виданню розповів заступник генерального прокурора Юкка Раппе. За його словами, правоохоронці мають визначитися із тим, чи можна притягнути Петровського до відповідальності на місці у Фінляндії за скоєні в Україні злочини. Відповідні матеріали раніше надала Україна.

Відео дня

"Це рішення буде моєю відповідальністю, коли будуть отримані достатні пояснення з цього питання. Сподіваюся, ми отримаємо їх на початку тижня", – каже Раппе.

Відповідно до закону Фінляндії, місцеві правоохоронці можуть розслідувати терористичні злочини, скоєні за кордоном, якщо є така доцільність. Однак складність цього випадку полягає в тому, що Петровський теж не є фіном.

Відтак цей випадок може стати свого роду прецедентом для правоохоронної системи Фінляндії.

Справа Яна Петровського

Як писав УНІАН, у серпні 2023 року правоохоронці Фінляндії затримали одного зі співзасновників російського угруповання "ДШРГ Русич", що відоме своїми відверто неонацистськими поглядами і яке брало участь у війні проти України.

Українські правоохоронці підозрюють Петровського у скоєнні низки воєнних злочинів під час російської гібридної агресії на Донбасі в період з червня 2014 по серпень 2015 року. 

Після того, як Петровського заарештували у Фінляндії, Україна подала запит на його екстрадицію. Але напередодні фінський суд постановив, що видати терориста Україні було б надто жорстоко, тому суддя просто відпустив його.

Вас також можуть зацікавити новини: