Історія Карабахського конфлікту / фото REUTERS

27 вересня поновилися військові дії в Нагірному Карабасі. Історія вірмено-азербайджанського конфлікту триває з початку 20 століття.

Нагірний Карабах - це адміністративно-територіальне утворення в Закавказзі між Вірменією та Азербайджаном. Офіційно є частиною Азербайджану, але фактично контролюється невизнаною Нагірно-Карабаською Республікою. 

Історія Нагірного Карабаху: початок конфлікту

У складі Російської імперії Нагірний Карабах був місцем постійних конфліктів вірмен, чисельність яких переважала в регіоні, і азербайджан. Між двома групами постійно відбувалися збройні сутички. Значна частина населення Карабаху були мусульманами. Після Жовтневої революції 1917 року регіон увійшов до складу Закавказької Федерації, яка в травні 1918 року розпалася на три держави: Грузинську, Вірменську та Азербайджанську республіки. Статус Нагірного Карабаху залишався невизначеним.

Відео дня

У липні 1918 року місцеві вірмени на з'їзді оголосили про автономність Нагірного Карабаху і обрали Народний уряд. Період з 1918 по 1920 рік відомий як "вірмено-азербайджанська війна". Уряд Азербайджану жорстко придушував всі повстання вірмен. Вірменські війська вторгалися на територію Карабаху. Конфлікт був закінчений після втручання російських військ.

У 1921 році регіон був переданий Азербайджанській РСР. Вірменія неодноразово претендувала на Карабах, але радянське керівництво відхиляло всі претензії. У 1988 році Рада Нагірно-Карабаської автономної області подала прохання про передачу території регіону Вірменії. Азербайджан визнав це проявом націоналізму і сепаратизму. Прохання було відхилено радянською владою. Збройні сутички між азербайджанами та вірменами знову поновилися. У 1991 році в регіоні було введено воєнний стан.

Нагірний Карабах / фото RIA News

Після розпаду Радянського Союзу

30 серпня 1991 Азербайджанська Республіка отримала незалежність. До її складу увійшов і Нагірний Карабах. 2 вересня збори Карабаської обласної ради оголосили про незалежність Нагірно-Карабаської Республіки. Жодна країна в світі не визнала незалежність НКР. Ця подія поклала початок відкритому збройному конфлікту між Азербайджаном, Вірменією і силами самооборони Карабаху. У 1994 році військові дії були припинені, але сторони так і не дійшли згоди. Було підписано перемир'я, яке пізніше неодноразово порушувалося. Сили НКР встановили майже повний контроль над територією Нагірного Карабаху. За різними оцінками, у війні загинули від 4 до 11 тисяч азербайджанців і близько 6 тисяч вірмен.

У 1991, 1994 і 2007 роках були прийняті спроби домогтися перемир'я шляхом підписання договорів і угод. Лідери Вірменії та Азербайджану обговорюють ситуацію на зборах з 2008 року. 

Загострення ситуації у 2014 році 

У листопаді 2014 року азербайджанцями був збитий військовий вертоліт армії Карабаху. Всі люди на борту загинули. Азербайджанська сторона заявила, що вертоліт був знищений в цілях самооборони. Після цієї події на території Карабаху знову почалися обстріли. Обидві сторони конфлікту оголосили про втрати. Вогонь відновився у квітні 2016 року між військовослужбовцями Вірменії та армією Азербайджану. На зустрічі начальників штабів збройних сил двох країн був підписаний договір про припинення вогню. Однак локальні інциденти із застосуванням зброї тривають донині. Конфлікт в Нагірному Карабасі все ще не вирішено.