У ПАРЄ заявили про важливість забезпечення перехідного періоду у Білорусі / фото Council of Europe/ Candice Imbert

Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Хендрік Дамс підтримує всеосяжний політичний процес у Білорусі для забезпечення мирного перехідного періоду.

Про це йдеться у заяві на сайті ПАРЄ.

"Події у Білорусі продемонстрували першочергову важливість цінностей, які відстоює Рада Європи. Шляхом активного захисту своїх фундаментальних свобод, народ Білорусі обрав шлях демократичних змін. З цієї причини всеосяжний національний політичний процес стає негайно потрібним, аби забезпечити мирний і демократичний перехідний період, створюючи умови для необхідних реформ", - наголосив Дамс.

Також він привітав зусилля усіх зацікавлених сторін і міжнародних партнерів, спрямованих на підтримку цієї мети.

Читайте такожПрофільний комітет Європарламенту обговорить ситуацію в Білорусі

Президент ПАРЄ додав, що Асамблея може допомогти у галузі конституційної і виборчої реформ, а також зміцнити незалежність та ефективність системи правосуддя.

"Стратегічною метою організації залишається інтеграція Білорусі до Ради Європи на основі цінностей і принципів організації. Сьогодні у нас є можливість здійснити важливий крок на цьому шляху і усі країни-члени Ради Європи повинні працювати разом для досягнення цієї цілі", - підкреслив Дамс.

Він висловив щиру надію, що політичний процес і демократичні реформи дозволять ПАРЄ привітати Білорусь та її громадян у родині "спільних цінностей".

Читайте такожПрезидент Європейської Ради назвав Путіну умову врегулювання кризи у Білорусі

Президент ПАРЄ розраховує, що у найближчі тижні відбудеться всебічна дискусія у комітеті з політичних питань Асамблеї для визначення конкретних ініціатив, які вона може запропонувати.

Також сказано, що Білорусь у 1993 році подала запит, аби долучитися до Ради Європи, але в 1997 році її статус спеціально запрошеної держави був призупинений.

Протести в Білорусі: хронологія подій

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.
  • Згідно з офіційними даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його головний опонент Світлана Тіхановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками.
  • З 9 серпня, за даними МВС Білорусі, в різних містах країни були затримані близько 7 тисяч учасників акцій. 13 серпня їх почали випускати з ізоляторів.
  • За даними правозахисників, під час вуличних акцій в Білорусі в результаті дій силовиків загинули мінімум п'ять осіб, ще семеро перебувають у критичному стані в реанімації, близько 200-300 затриманих правозахисники вважають політв'язнями.
  • 15 серпня Лукашенко після телефонної розмови з Путіним заявив, що президент РФ пообіцяв всебічну допомогу щодо забезпечення безпеки країни. Раніше Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні.
  • 16 серпня після ще однієї телефонної розмови в прес-службі Лукашенко заявили, що вони з Путіним мають намір спільно реагувати "в разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз".