Шрі-Ланка-це не лише місце для відпочинку, а й провідний експортер дорогоцінних каменів \ фото REUTERS

На Шрі-Ланці був випадково виявлений фрагмент породи з найбільшим у світі скупченням зірчастих сапфірів. Вага виявлених каменів становить 510 кг, або 2,5 млн каратів, а оціночна вартість - $100 млн.

Сапфіри знайшли в багатому мінералами окрузі Ратнапура на Шрі-Ланці, на задньому дворі будинку торговця дорогоцінними каменями, який попросив представити його як містер Гемідж. Ця людина не побажала розкривати своє повне ім'я і точне місцезнаходження свого будинку з міркувань безпеки. Повідомляється лише, що робітник копав яму для колодязя і натрапив на величезне скупчення блідо-блакитних каменів.

Гемідж, торговець дорогоцінними каменями в третьому поколінні, відразу повідомив владі про знахідку, але знадобилося більше року, щоб очистити скупчення каменів від бруду та інших домішок, перш ніж вони змогли проаналізувати і сертифікувати його. У процесі очищення деякі камені випали з кластера, і після ювелірної оцінки виявилося, що це високоякісні сапфіри.

Відео дня

Читайте такожНа аукціоні в Женеві рідкісний рожевий діамант продали за рекордну суму (фото)

Знайдений сапфір отримав назву "Серендіпіті". У сучасній англійській мові "serendipity" перекладається як "інтуїція", або щось, що сталося завдяки щасливому випадку. Однак це слово походить від давньої арабської назви Шрі-Ланки "серендіп" або "серендіб".

"Я ніколи раніше не бачив такого великого екземпляра. Ймовірно, він утворився близько 400 млн років тому", - сказав Бі-бі-сі гемолог Гаміні Зойса.

Експерти, втім, не виключають, що якість каменів в скупченні може виявитися невисокою, хоча зразок і отримав дуже високу оцінку в каратах.

"Це особливий зразок зірчастого сапфіра, ймовірно, найбільший у світі. Враховуючи розмір і його вартість, ми думаємо, що він зацікавить приватних колекціонерів або музеї", - сказав Тілак Вірасінгхе, глава Національного управління дорогоцінних каменів і ювелірних виробів Шрі-Ланки.

Назва округу і міста Ратнапура в перекладі з сингальского означає "Місто дорогоцінних каменів", це місце відоме як столиця цінних мінералів Шрі-Ланки. Тут видобувають дорогоцінні камені.

Сама Шрі-Ланка - провідний світовий експортер сапфірів та інших дорогоцінних каменів. У минулому році країна заробила близько півмільярда доларів за рахунок експорту дорогоцінних каменів, діамантів і ювелірних виробів.

Однак на тлі пандемії коронавірусу ювелірна промисловість Шрі-Ланки зазнає значних збитків. У галузі сподіваються, що "Серендіпіті" приверне міжнародних покупців та експертів.

Вас також можуть зацікавити новини