Марія Захарова звинуватила Берлін у "блефі" навколо ситуації з Навальним / REUTERS

До МЗС РФ викликано посла Німеччини для роз'яснення ситуації з опозиційним політиком Олексієм Навальним, який перебуває на лікуванні в берлінській клініці "Шаріте".

Про це на своїй сторінці в Facebook написала офіційний прес-секретар МЗС Росії Марія Захарова.

"Це дуже серйозно, щоб дозволити офіційним особам Німеччини продовжувати зберігати все в собі. Ми очікуємо від Берліна надання всіх наявних даних: як результатів лабораторних досліджень Бундесверу, так і деяких "свідчень", що їх має МЗС ФРН. Чекаємо німецького посла на Смоленці", - заявила вона.

Читайте такожОтруєння Навального: німецькі лікарі відмовилися від спільної експертизи с Росією

Також Захарова звинуватила Берлін у "блефі" і "брудній політичній метушні".

"Пора вже відкривати карти, тому що всім очевидно: Берлін блефує, обслуговуючи брудну політичну метушню", - додала Захарова.

Навального отруїли: що зараз відомо

  • Навальному стало погано в літаку, на якому той летів із Томська до Москви. Через що повітряне судно екстрено посадили в аеропорту Омська. У штабі Навального припускають, що Олексія отруїли чимось, підмішаним в чай.
  • Політика евакуювали з лікарні Омська 22 серпня. Нині він перебуває в німецькій клініці. 24 серпня у Німеччині підтвердили отруєння опозиціонера.
  • 2 вересня стало відомо, що експерти з лабораторії бундесверу виявили в організмі Олексія Навального сліди отрути з групи "Новачок". Таким чином, Навальний був отруєний нервово-паралітичною бойовою речовиною.
  • 4 вересня стало відомо, що експерти Мюнхенського інституту фармакології і токсикології Збройних сил ФРН знайшли сліди отруйної речовини з групи "Новачок" у крові, сечі та на шкірі Навального.
  • Європейські політики неодноразово закликали Росію розслідувати факт отруєння Навального.
  • 4 вересня посли всіх 30 держав-членів НАТО на екстреному засіданні виступили з вимогою провести міжнародне розслідування у зв'язку отруєнням Навального.

Що таке отрута "Новачок"

  • "Новачок" - це група фосфорорганічних отруйних речовин нервово-паралітичної дії. Радянський Союз вів його розробки в 1970-і й 1980-і роки.
  • До групи "Новачок" належить більше сотні різних за структурою отруйних речовин. Найнебезпечнішими з них вважаються "Новачок-5" і "Новачок-7". Вони в вісім разів перевершують по токсичності газ VX - найбільш отруйна з усіх штучно синтезованих людиною речовин.
  • "Новачок" вражає нервову систему, в результаті чого жертва отруєння не може дихати і відчуває дуже сильні болі.