Ілон Маск, скандальний підприємець з галузі "tech-pop" (як поп-музикант, тільки в сфері технологій), знову оскандалився. І знову по темі України. Точніше - Володимира Зеленського, якого обізвав "м'ясником" за те, що той не бажає капітулювати перед Кремлем. А ось Валерія Залужного, навпаки, похвалив, сказавши, що той "цінує життя своїх людей" і "тверезо дивиться на те, що відбувається насправді", маючи на увазі статтю головкому ЗСУ, де той написав, що війна може (!) зайти в глухий кут, якщо Захід не надасть ЗСУ зброю з новими технологіями. Вся стаття була, по суті, про це "може" - як глухого кута уникнути, а не як фронт"заморозити".

Простіше кажучи, Зеленського Маск прямо образив за прагнення до звільнення всієї території України, а Залужного виставив пораженцем, спотворивши його слова так, що наш главком раптом і зовсім виявився прихильником "заморозки" ("тупика" у війні), на яку "камлают" в Кремлі вже котрий місяць.

Навіть не знаю, що менш приємно: коли Маск ображає за бажання до свободи, або, коли він "хвалить", спотворюючи і компрометуючи. Спроба вбити клин між Зеленським та Залужним у наявності, як і прагнення спровокувати їх на відповідну реакцію, і масштабувати таким чином скандал.

Відео дня

Так, це була цілком чітка провокація. Однак навіщо вона Маску?

Причин кілька. У США йде дискусія про продовження допомоги Україні та Ізраїлю, а також суперечки про новий бюджет. Якщо бюджет у США не приймуть, то це послабить рейтинги Байдену. Якщо не виділять допомогу Україні та Ізраїлю - теж. Маск, як активний трампіст, таким чином намагається підтримати "лінію партії" і дискредитувати Україну і ЗСУ в особі Зеленського і Залужного, посіяти хаос і розбрати. Причому розбрат не тільки між ними, а й між Україною і США.

За логікою Маска, у кого більше грошей - той і правий

По суті, Маск повторює майже дослівно наративи російської пропаганди, але подає її тези більш креативно, на що сам казенний РосПроп не здатний. Це робиться через велику любов не до Кремля, а до грошей. За логікою Маска, у кого більше грошей - той і правий. Продавати електрокари і послуги Старлінк явно вигідніше в РФ, ніж в Україну. А особливо вигідно - у КНР, чию точку зору Маск теж озвучує (це при тому, що трампісти своїм "найлютішим конкурентом" називають саме китайців). Та й будь-які скандали в Україні і навколо України б'ють по рейтингу Байдена (не дуже рішуче, але все ж поставив на нас), а в США в розпалі передвиборна кампанія та переговори Байдена з товаришем Сі 15 листопада... Аудиторію треба чимось відвернути, якимось скандалом.

Але Маску-то ці всі скандали навіщо? Насправді, все просто. Досить подивитися на динаміку котирувань його компаній на біржах і зіставити це з його найгучнішими заявами.

Головне тільки не забувати, що відразу дають ефект не всі його твітти (або їх тепер правильно називати "X-іти"?). Треба, щоб ЗМІ донесли інформацію до аудиторії, щоб до всіх дійшов сенс сказаного... Це вимагає, як правило, 1-3 дні. І ефект не завжди позитивний. А ще треба відняти фінансові звіти компаній, які теж впливають на котирування... Змінних багато, але, тим не менш, ефект від скандалів більш ніж помітний.

Практично після кожного "гучного" твітта Маска акції його активів зростають

Ось, наприклад, найгучніші скандали Маска тільки за останніх пару місяців:

- 15 листопада - пост про Зеленського і Залужного;

- 13 листопада - інформація про участь Маска в російській конференції про ІІ (не підтверджена, але "злита" ЗМІ його ж компанією).

З 13 по 15 Листопада акції Tesla на NASDAQ зросли з $215 до $246 за акцію.

- 28 жовтня - Маск обіцяє повернути інтернет у Газу (так, він не тільки Україну "тролить").

З 30 жовтня (28-го був вихідний) до 3 листопада акції зросли з $197 до $219.

- 28 вересня - Маска звинувачують у неправдивих звинуваченнях і дезінформації;

- 29 вересня - Маск відвідує кордон з Мексикою (паркан від нелегалів топ-тема для трампістів);

- 2 жовтня - Маск публікує мем на Зеленського з зразковим текстом ("Твоє обличчя, коли пройшло вже 5 хвилин, а ти не мільярд на допомогу (Україні)".

З 28 вересня по 4 жовтня акції зросли з $246 до $261 за акцію.

Перераховувати всі приклади буде дуже довго. Досить подивитися, що практично після кожного "гучного" твітта Маска, акції його активів ростуть, а коли про нього на час все забувають, навпаки, падають.

На котирування інших активів Маска це теж впливає. Найбільше його публічна діяльність вплинула вже на сам Твіттер (нині "Х"). Та так вплинула, що акції настільки обрушилися, що їх навіть зняли з торгів. Втім, сам же Маск їх задешево і викупив, зробивши колись популярну платформу цілком своєї "іграшкою".

У світлі майбутніх виборів в США, "Хвітер" Маска набуває ще більше цінності

Ці всі витівки і скандали потрібні, у тому числі, для залучення аудиторії в "Х", щоб підвищити активність користувачів, а значить і капіталізацію платформи як активу. При цьому "кличе " він на платформу не аби-яку аудиторію, а, в першу чергу, своїх однодумців - тобто тих же трампістів. У світлі майбутніх виборів в США, "Хвітер" Маска набуває ще більше цінності і капіталізації, як інструмент впливу на виборця.

Причому "інструмент впливу" - це не фігура мови, а цілком прикладне явище. Так, по Європі прокотилися масові мігрантські протести на підтримку Палестини і проти Ізраїлю (і, побічно, проти Байдена, який поставив на Ізраїль). Координували протестувальники свою діяльність, в тому числі, через "Хвітер" Маска. Тобто, інструмент використовується на практиці. І напевно буде використаний схожим чином під час виборів у США. А особливо - після виборів, якщо результат не влаштує трампістів, що вже бувало. Це, в свою чергу, крок у бік громадянської війни в стилі "Янкі проти Діксі 2.0" (це північні штати проти конфедеративного півдня, якщо хто забув). Найгірший варіант для України і всіх, крім РФ, КНР, КНДР та інших агресивних абревіатур.

І все це... весь цей хаос в США і світі, як вже було сказано, потрібен Маску не через любов до РФ, ХАМАС, Ірану або навіть до Трампа з його стильною зачіскою-повітрозабірником. А через прагнення заробити ще більше, щоб просунути ще більше своїх авантюрних ідей.

Нагадаю, згідно із заявами Ілона Маска, його пріоритетами зараз є ІІ, чіпізація людей ("А так можна було?",- подумав Білл Гейтс) і політ на Марс.

Так, Маску відверто плювати на все, що не стосується його глобальних ідей. Йому потрібні лише гроші. Дуже багато грошей, щоб на них "купити" собі місце у підручниках історії. Причому він ідеї сам не придумує - він бере чужі концепції, доводить їх "до розуму" (для цього і потрібно багато грошей, інакше це зробили б і без Маска) і, як шоумен, розкручує ці проекти через епатаж і скандали.

Якщо він раптом вирішить, що на "тролінгу" Путіна, він отримає більше дивідендів, ніж з провокацій Зеленського, то Маск без праці це зробить

У підсумку, Україна і конкретно Володимир Зеленський з точки зору Ілона Маска - це ні що інше, як "інструмент" і зручна тема для провокацій і капіталізації своїх активів через скандали. Йому байдужа як Росія, так і Україна (але Україна байдужа сильніше, тому що бідніше). Якщо він раптом вирішить, що на "тролінгу" Путіна, він отримає більше дивідендів, ніж з провокацій Зеленського, то Маск без праці це зробить. Це - показник крайньої "інфляції" моралі у підприємця, коли той заради своїх меркантильних цілей готовий жертвувати цілими народами (тим більше, чужими народами, а не своїм (хоча вибори покажуть)). Особливо показовий випадок з відключенням українських морських дронів, які вже зайшли на ціль, від інтернету, і через це їх виловили і вивчили росіяни...

Це той же підхід, що був у "вілоносця" Ляшка, або сьогодні є у Фаріон і Арестовича (порядок протилежний, але інструменти подібні) - просування себе через інформаційні провокації і "срачі" у соцмережах. Ось тільки вплив Маска на багато порядків вище, і тому він небезпечніше.

Єдине "ліки" від провокаторів - ігнорування. Адже вони все роблять саме заради уваги. Але важко ігнорувати навіженого, у якого в одноосібному користуванні одна з найбільших соцмереж світу... Для того він її і купував.

Втім, те, що провокатор піднімає ці теми - не завжди погано. Адже на його імені можна "виїжджати" і його опонентам. Ви тільки уявіть, що б було, якби в коменти до Маску прийшов, наприклад, Зеленський з мемом про Маска... Ну, і що, що не за рангом для президента? Зате ефект розірвалася інформаційної бомби був би забезпечений. Головне, підібрати хороший мем.

Висміювання-дуже дієвий механізм, який багато хто недооцінює. Адже ніхто не забороняв боротися з провокаторами їх же методами. Треба лише бути більш креативними і більш шоуменами.

Андрій Попов, журналіст, політичний аналітик