Ілюстрація REUTERS

Мер Нью-Йорка Білл де Блазіо оголосив, що 19 червня стане офіційним святом в місті.

Читайте такожКатафалк із кіньми та золота пташка: у США завершилося прощання з Джорджем Флойдом (фоторепортаж)Як пише BBC News, Де Блазіо заявив, що цю дату будуть відзначати як свято з 2021 року, вона офіційно стане вихідним днем. Губернатор штату Нью-Йорк Ендрю Куомо раніше також розповів про плани закріпити в законодавстві, що з 2021 року 19 червня стане святковим для всіх мешканців регіону.

Як відомо, 19 червня 1865 року в штаті Техас проголосили, що всі раби тепер вільні. Формально рішення про скасування рабства в США прийняли майже за два з половиною роки до цього, але через громадянську війну, яка закінчилася лише у квітні 1865 року, а також через віддаленість рабовласницького Техасу, звільнення рабів там сталося зі значною затримкою. Цей же штат став першим в країні, який оголосив 19 червня святом. Це було зроблено ще в 1980 році.

Відео дня

Значення дати зросло на тлі протестів Black Lives Matter. Акції проти расизму і поліцейського насильства. Заворушення почалися в США після смерті 46-річного афроамериканця Джорджа Флойда. 25 травня поліція Міннеаполіса затримала його за підозрою у використанні фальшивої купюри. Один з офіцерів Дерек Шовин застосував до беззбройного задушливий прийом – кілька хвилин стояв коліном у нього на шиї, попри скарги Флойда на нестачу повітря. У підсумку затриманий помер.

Раніше УНІАН писав, що на місці вбивства Джорджа Флойда в США тепер здійснюють обмивання.