Олександр Лукашенко / REUTERS

Президент Білорусі Олександр Лукашенко має намір провести конституційну реформу, щоб колосальні повноваження, якими він володіє, не дісталися його старшому синові Віктору.

Читайте також"Все ще попереду": білоруський політик спрогнозував подальший розвиток подій у країні

Таку думку «Обозревателю» висловив білоруський опозиційний політик Анатолій Лебедько. "Лукашенко замислюється над ситуацією, коли він не президент. Наприклад, президент – його старший син. Коли він уявляє, що повноваження, нічим не контрольовані, опиняються в чиїхось руках, навіть родинних, йому стає страшно", – заявив опозиціонер.

Відео дня

За його словами, в даний час в Білорусі фактично не діє третина статей Основного закону, багато "зав'язані на волюнтаристських рішеннях Лукашенка".

Як прогнозує Лебедько, відразу ж після чергових президентських виборів, які пройдуть в країні 9 серпня, Лукашенко розпочне активно просувати конституційну реформу, для якої у нього є дві підстави.

Перше – треба буде щось продавати в обмін на те, що він призначить себе президентом, зокрема, ділитися повноваженнями з іншими гілками влади. Друге – мінімізувати ризики, пов'язані з приходом до влади нового обличчя і його фактично необмеженими повноваженнями.

Віктор Лукашенко 1975 року народження наразі займає пост помічника президента Білорусі з національної безпеки і члена Ради безпеки країни. Він перший віце-президент Національного олімпійського комітету Республіки Білорусь. Одружений, має 4 дітей.