Ілюстрація / REUTERS

Пандемія COVID-19 наразі розгортається як "одна велика хвиля". І немає жодних доказів, що вона буде змінюватися в різні сезони, так як це відбувається з грипом й іншими коронавірусами. На цьому наголосив в ВООЗ.

На тлі тривалих дебатів про те, що можна вважати початком другої хвилі: збільшення випадків зараження чи сезонне загострення хвороби, - прес-секретар ВООЗ Маргарет Гарріс заявила, що ці дискусії не допомагають розумінню того, як хвороба поширюється.

"Люди досі думають сезонами. Що нам всім потрібно зрозуміти, то це те, що новий вірус поводиться інакше", - цитує The Guardian слова Гарріс під час брифінгу в Женеві. Вона закликала до пильності й запровадження заходів для сповільнення поширення коронавірусу.

Відео дня

Вона також застерегла, що не варто думати про якісь "хвилі" коронавірусу.

"Це буде одна велика хвиля. Вона буде посилюватися і трохи слабнути. Найкращим варіантом буде вирівняти її", - сказала Гарріс.

Читайте такожScientific American: Вчені виявили імунний білок, який запобігає початку смертельної форми COVID-19

Реальність в тому, що проблема другої хвилі дуже суперечила. І про неї багато говорять політики включно з прем'єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном, а також ЗМІ. Втім, саме поняття дуже погано визначене. Без загально визнаного наукового визначення термін "друга хвиля" використовують для позначення всього: від локальних спалахів інфекції до повномасштабної національної кризи. Тому експерти почали уникати цього терміну.

"Так звана "друга хвиля" - це не термін, який ми б могли використати в епідеміології наразі. Тому що вірус нікуди не зник. Він серед наших людей, він досі поширений в 188 країнах. І те, що ми зараз бачимо, - це по-суті локалізовані спалахи або локальне відновлення великої кількості випадків зараження", - сказала професор охорони здоров'я Університету Единбургу Лінда Баулд.

Колишній директор Центру контролю й профілактики захворювань США Том Фріден серед тих, хто наполягає на шкідливості терміну "друга хвиля", тому що він передбачає, що COVID-19 буде поводиться, як грип. 

Професор епідеміології й інфекційних захворювань Університету Ноттінгема Кейт Ніл каже, що це "медійний термін". Але вона пояснила також, в якому сенсі він може бути й науковим.

Читайте такожЯкі є тести на коронавірус і скільки вони коштують: перелік лабораторій

"Ми бачимо спалахи в багатьох місцях. Деякі люди можуть назвати це хвилями. Але в такому випадку ми спостерігаємо десятки хвиль.  Навіть в Австралії спостерігається чітке погіршення. Але хвороба була від самого початку там на низькому рівні. Тож все зводиться до розмитої термінології", - сказала вона.

Професор охорони здоров'я Американського університету Мелісса Хокінс, оцінюючи ситуацію в США, наголосила на недоцільності вживання терміну "друга хвиля" в країнах, де хвороба просто розвивалася не рівномірно.

"США загалом зараз не на етапі другої хвилі. Тому що перша ніколи насправді не закінчувалася. Вірус просто поширився на нові групи населення або знову на підйомі в місцях, які надто рано ослабили свої заходи безпеки", - наголосила вона.

Читайте такожМОЗ з 1 серпня змінює підхід до формування переліку країн "червоної" та "зеленої" зон

В Центрі доказової медицини Оксфордського університету, де проаналізували 10 епідемій респіраторних захворювань з 1889 року, дійшли висновку: "Здебільшого наші уявлення про теорію другої хвилі базують на пандемії іспанського грипу в 1918-2020 роках, в ході якої близько 500 мільйонів людей по всьому світі були заражені, а 20-50 мільйонів - загинули".

"Термін "хвилі" передбачає відсутність циркуляції вірусу, що, вірогідно було лише ілюзією", - зауважили Том Джефферсон і Карл Хенеган на початку епідемії у Великій Британії.