Парламент Болгарії підтримав передачу Україні несправних ракет С-300 / фото ua.depositphotos.com

Парламент Болгарії підтримав постачання Україні ракет до зенітно-ракетних комплексів С-300. Софія не може полагодити їх, але запевняє, що Київ на це здатний, після чого зможе використовувати для захисту.

Видання Sofia Globe пише, що голосування в болгарському парламенті відбулося 27 вересня за зачиненими дверима. Відзначається, що перед прийняттям рішення відбулися дебати, які тривали понад три години. Точний результат закритого голосування невідомий.

При цьому частина обговорення була у відкритому форматі. Засідання закрили, щоб заслухати болгарського головнокомандувача, адмірала Еміля Єфтімова і другого заступника командувача ВПС, бригадного генерала Петіо Мірчева.

Відео дня

Депутат від "Руху за права і свободи" Делян Пеєвські повідомив журналістам, що рішення було схвалено, але проти нього виступила прокремлівська партія "Відродження", а представники Болгарської соціалістичної партії покинули палату під час закритої частини засідання.

В ході відкритої частини дебатів глава парламентського комітету з оборони Христо Гаджев заявив, що мова йде про боєприпаси, що вийшли з ладу, які навіть виробник не зміг відремонтувати, так як вони занадто старі. При цьому він запевнив, що кількість ракет, які будуть надані Україні, мінімальна та жодним чином не поставить під загрозу боєготовність болгарської армії.

Додаткова перевага для болгарських військовослужбовців полягає в тому, що більше не треба зберігати непридатні боєприпаси. Гаджев заявив, що державі слід зосередитися на придбанні нових зенітно-ракетних комплексів.

Представники "Відродження" назвали рішення про передачу Україні несправних С-300 державною зрадою.

Варто зазначити, що є інформація, що несправні саме компекси С-300, а самі ракети типу 5В55Р, які використовують для цих ЗРК, ремонту не потребують і перебувають у бойовому стані.

Співпраця України та Болгарії - останні новини

Влітку 2023 року в Болгарії заявили про готовність приєднатися до "снарядної коаліції" для постачання Україні боєприпасів. У травні країни ЄС вирішили відправити мільйон 155-міліметрових снарядів і ракет для ЗСУ.

У серпні болгарський депутат Івайло Мірчев заявив, що Софія передасть Києву близько 100 бронетранспортеріву вересні. 

Вас також можуть зацікавити новини: