Байден запропонував Путіну зустрітися \ фото REUTERS

Американське видання Politico повідомило про можливі міста для зустрічі президентів США і Росії і Джо Байдена і Володимира Путіна.

Читайте такожУ Білому домі прокоментували підготовку до зустрічі Байдена і ПутінаКолишні чиновники США і аналітики сказали виданню, що для заходу може розглядатися «темна конячка» - Рейк'явік, Прага, Любляна і Баку.

За інформацією інших ЗМІ, деякі європейські країни вже запропонували їхні міста для зустрічі, передає Politico. Серед них - Швейцарія, Фінляндія та Австрія. Всі три країни вважаються нейтральними, оскільки не входять в НАТО.

Відео дня

Видання припускає, що для саміту не буде обрано Гельсінкі. Там в 2018 році пройшла зустріч Путіна з тодішнім президентом США Дональдом Трампом. Видання зазначає, що американський президент тоді «виправдав репутацію людини, яка хоче догодити Путіну». Politico пише, що зустріч в цьому місті може дати шанс Байдену виправити «помилку Трампа», але колишні чиновники США сказали виданню, що в такому випадку порівняння з минулою зустріччю «затьмарить те, чого Байден і Путін сподіваються досягти».

Кілька чиновників повідомили виданню, що потенційним місцем могла б стати Ісландія, проте туди складніше дістатися, ніж в інші країни. Крім того, вона є членом НАТО і зараз недалеко від Рейк'явіка вивергається вулкан. У 1986 році в Ісландії пройшла зустріч Михайла Горбачова і Рональда Рейгана.

Баку міг би стати хорошим варіантом, тому що і у Росії, і у США хороші відносини з Азербайджаном, але це може образити Вірменію через війну в Нагірному Карабасі, пише Politico. Прага була місцем саміту президентів Дмитра Медведєва і Барака Обами, і влада Чехії незадовго до скандалу з вибухом у Врбетиці пропонувала свій майданчик. За версією Politico, зараз це запрошення "може більше не мати сили", передає kommersant.

Можлива зустріч Байдена і Путіна

  • Джо Байден запропонував Володимиру Путіну зустрітися під час телефонної розмови в середині квітня.
  • Американський президент сподівається, що захід пройде в червні в Європі.
  • В якості місця зустрічі адміністрація Білого дому запропонувала третю країну.
  • Влада Австрії запропонувала провести зустріч у Відні. Кремль заявив, що офіційної відповіді про зустріч не було, і Москва вивчає пропозицію.