REUTERS

Дружина опозиціонера Вероніка Цепкало підтримала кандидатку в президенти Білорусі Світлану Тихановську, назвавши її єдиним легітимним главою держави.

Емоційне відео опублікувала білоруська служба Радіо Свобода.

«Ми розуміємо, що 9 серпня 2020 року Лукашенко програв президентські вибори. І єдиний легітимний президент у країні – це ти, Світлано Тихановська», – звернулася вона до опозиціонерки, додавши, що влада не розуміє, що білоруси борються не тільки за переможця виборів, а й за своє базове право – вільні та чесні вибори.

Відео дня

Читайте такожПравозахисниця про події 9 серпня в Мінську: спецназ вивели проти молоді "в шортиках і маєчках"

На її думку, заявою про те, що протестами нібито керують з-за кордону Лукашенко насправді «хоче приховати злочини проти свого народу, геноцид білоруського народу від всієї світової спільноти».

«ОМОН, силовики, зупиніться! Кого ви захищаєте? Нелегітимного Лукашенка, який віддає усні накази? Ваше життя і свобода цього варті? Як ви спатимете вночі? Як ви дивитиметеся в очі вашим дітям і внукам? Як ви з цим далі житимете?», – звернулась до правоохоронців Цепкало.

Протести в Білорусі: що відбувається

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори. У ЦВК оприлюднили попередні результати виборів. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестуючих гумовими кулями.
  • За даними правозахисників, затримано близько 300 осіб, в лікарнях перебувають десятки поранених, один чоловік загинув в результаті наїзду спецавтомобіля.
  • Увечері 10 серпня протести поновилися. Військовий спецназ в Мінську відкрив вогонь по протестувальниках. Також відбулися масові затримання по всій країні.