Ілюстрація / REUTERS

Ситуацію в Білорусі зараз можна порівняти з президентськими виборами в Україні 2019 року.

Про це розповів "Апострофу" політолог, аналітик Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич.

За його словами, рік тому соцопитування показували, що суспільство в Україні розділене на дві частини.

Відео дня

Читайте також"Репресії наростають": два кандидати в президенти Білорусі знялися з виборів

«Одні були згодні вибирати тих, хто вже є політиками, і стільки ж (42-45%) хотіли повного перезавантаження політичної системи. І більшість кандидатів працювали на першу категорію, а на другому полі був один Зеленський. В Білорусі те ж саме - є певні очікування якщо не повної зміни системи, то хоча б певної динаміки в кадровій політиці, зміни персоналій. І на цьому тлі працює кілька кандидатів, які раніше не були в опозиції та не мали відношення до влади. Реакція влади Білорусі на те, що альтернативні кандидати набирають достатньо велику кількість підписів, є дуже нервовою. І це тільки підігріває настрої населення. Спроба державних ЗМІ здійснити атаку на цих людей додає їм популярності і збільшує бажання підтримати їх», – пояснив Тишкевич.

Він зазначив, що Валерій Цепкало, Сергій Тіхановский (активіст та відео-блогер, проти якого теж відкрили кримінальне провадження) та екс-банкір Віктор Бабарико отримали певний рівень впізнаваності. «Вони не з системи, відносно нові, у кожного з них своя електоральна база. Тихановський дуже нагадує Лукашенка зразка 1994 року - він спробував грати на його електоральному полі. Бабарико ставить на бізнес, грає роль успішного чиновника або підприємця. У нього є перетікання прихильників Тихановського. Цепкало - це, перш за все, міський середній клас, зокрема IТ, нові підприємства тощо. Кожен з цих кандидатів по-своєму небезпечний для Лукашенка», – наголосив експерт.

Він нагадав, що Лукашенко «прибрав» з передвиборної гонки людину, яка має зв'язки з "Газпромом" (Бабарико). «Але не можна сказати, що Бабарико був на 100% проросійським кандидатом. Певні зв'язку з РФ можна знайти у всіх трьох ключових кандидатів. Росія присутня у формулі під назвою "білоруські вибори", але вона ще не застосувала всі свої фінансові та консультативні ресурси. Швидше вона надає точкову підтримку окремим кандидатам, оскільки і Бабарико, і Тихановський користуються підтримкою російських ЗМІ. Цікаво, що Цепкало там майже не присутній», – розповів Тишкевич.

При цьому він підкреслив, що національно орієнтована опозиція не підтримує нікого з нині популярних кандидатів. «Старі опозиційні партії намагалися зробити щось на зразок праймеріз, але закінчилося все тим, що вони просто пересварилися між собою», – додав політолог.

18 червня у Білорусі затримали колишнього голову правління "Газпромбанку Білорусі" Віктора Бабарико. Він є одним з конкурентів діючого президента Олександра Лукашенка на виборах, які відбудуться 9 серпня цього року. Щодо "Газпромбанку Білорусі", афілійованого з російським "Газпромом", зараз ведеться слідство щодо відмивання грошей і ухиляння від податків, а самого Бабарико звинуватили у приховуванні доказів і спробі впливати на слідство.

19 червня у Мінську та інших містах Білорусі відбулися протестні акції, які закінчилися масовими арештами. 

20 червня претенденту на посаду президента Білорусі Віктору Бабарику висунули звинувачення за кримінальною статтею.