На експорт тисяч категорій товарів до Росії було накладено заборони / фото УНІАН

Експорт товарів із Британії, зокрема компонентів і деталей для ракет та дронів, у сусідні з Росією країни зріс на сотні відсотків від початку 2022 року - після широкомасштабного вторгнення РФ в Україну, пише редактор Sky News з економіки та даних Ед Конвей у колонці на The Sunday Times.

"До 2022 року британські компанії відправляли в Росію досить багато товарів на суму близько 3 мільярдів фунтів стерлінгів на рік. Усе це мало закінчитися після лютого 2022 року... Політиків і багатих бізнесменів ввели до списку санкцій, російські зарубіжні облігації заморозили, а на експорт тисяч категорій товарів у Росію наклали заборони... Ці початкові санкції здебільшого зводилися до того, щоб заморити голодом військову машину Володимира Путіна, позбавивши її фінансування і компонентів, необхідних для виробництва зброї, безпілотників, радіолокаційного обладнання тощо", - пише автор.

Однак, зазначається, що товари з Британії продовжують надходити в Росію, хоч і не на пряму, а із сусідніх із нею країн:

Відео дня

"Заповзятливі українці методично аналізували компоненти російської зброї. Те, що вони виявили, разюче: тисячі компонентів, вироблених у західних країнах, включно з Великою Британією, за багато часу після початку війни... Цифри, які я витягнув із бази даних податкової та митної служби, були одними з найбільш вражаючих, які я бачив за всі роки роботи журналістом. Вони показали, що наш експорт до колишніх радянських держав зріс до безпрецедентного рівня - на тисячі відсотків... Що глибше я копався в даних, то тривожнішими вони ставали".

Наприклад, вказується, що експорт компонентів, які використовуються в російських військових системах, до Вірменії, Киргизстану, Грузії та Узбекистану зріс більш ніж на 500% з початку 2022 року.

"Деталі дронів і гелікоптерів, аеронавігаційне обладнання та передова оптика на мільйони фунтів - ті самі товари, які ми не повинні відправляти куди-небудь поруч із Росією, - усе це було відправлено з британських заводів до прикордонних із РФ країн", - зазначив редактор.

За його словами, уряд Британії заявляє, що "робить усе можливе, щоб зупинити ці потоки, але, схоже, він веде програшну битву, гроші, здається, завжди перемагають".

Санкції проти Росії - актуальне

Нагадаємо, як писав Bloomberg, Латвія хоче посилити контроль над дотриманням санкцій Європейського Союзу проти Росії, і, планує для цього застосовувати способи, які вона використовує для припинення незаконного фінансування.

Зазначалося, що країни Балтії посідають одне з найвразливіших місць у ЄС у питанні обходу санкцій: порти, залізничні та автомобільні з'єднання роблять їхню територію природним місцем зупинки для товарів, які намагаються знайти шлях до Росії.

Вас також можуть зацікавити новини: