Ілюстрація / REUTERS

США внесли до списку санкцій трьох росіян і п'ять компаній, пов'язаних із російським бізнесменом Євгеном Пригожиним, якого ЗМІ називають «кухарем Путіна».

Про це повідомляє Міністерство фінансів США, передає Радіо Свобода.

Читайте такожТрамп підтвердив, що США відрізали від Інтернету російську "фабрику тролів" у листопаді 2018 року

Відео дня

Причинами обмежень, зокрема, стали втручання в американські вибори, а також незаконна активність Пригожина в Судані, йдеться в заяві Держдепартаменту.

Серед компаній, що потрапили під обмеження – петербурзька фірма «М Інвест», одна компанія з Судану, одна з Китаю і дві з Гонконгу.

За даними Держдепартаменту США, суданська компанія Meroe Gold Cо. Ltd має стосунок до так званої «приватної військової компанії Вагнера», імовірно пов’язаної з Пригожиним.

Мінфін США відзначає, що «М Інвест» у Судані дискредитувала протестувальників, які прагнуть до демократичних реформ. Решта компаній із оновленого списку санкцій надавали Пригожину фінансові послуги. Таким чином вони дозволяли бізнесмену ухилятися від санкцій і здійснювати глобальні угоди, в тому числі в доларах США.

«Євген Пригожин і його мережа використовують природні ресурси Судану для особистої вигоди і поширення шкідливого впливу по всьому світу», – завив міністр фінансів Стівен Мнучін. На думку фінансового відомства, діяльність Пригожина в африканській країні свідчить про російську підтримку авторитарних режимів і експлуатацію природних ресурсів.

У списку фізичних осіб – Ігор Лавренков (він, як стверджується, безпосередньо пов’язаний з Пригожиним), Андрій Мандель і Михайло Потепкін.

Москва рішення Вашингтона поки не коментувала.

Пригожин мав стосунок до кейтерингових компаній, які працюють із Кремлем. Він є одним із російських громадян, проти яких у США офіційно висунуті звинувачення у втручанні у вибори. Стверджується, що він фінансував так звану «фабрику тролів» у Петербурзі.