Апеляційний суд у Сербії скасував вирок першої інстанції / фото radiosvoboda.org

Апеляційний суд сербського міста Ниш повернув на новий розгляд справу справу екс-генерала СБУ Андрія Наумова про відмивання коштів.

"Апеляційний суд у Ниш скасував вирок першої інстанції, яким громадянина України Андрія Наумова засудили до одного року позбавлення волі за відмивання грошей", - пише видання Radio Slobodna Evropa. 

Як заявили в Апеляційному суді, справу повернули до Вищого суду міста Ниш для ухвалення нового рішення.

Відео дня

Зазначається, вирок Наумову був винесений Вищим судом Нишу 29 вересня 2023 року. Водночас суд відмовив Україні в екстрадиції колишнього генерала СБУ.

3 січня цього року Наумов вийшов на свободу, але суд заборонив йому залишати Сербію. Своєї вини він не визнає. 

Справа Наумова - що відомо 

Ексначальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова заарештували 7 червня 2022 року, коли він намагався потрапити з Сербії до Північної Македонії. Тоді в його машині знайшли понад 600 тисяч євро та 125 тисяч доларів готівкою, а також діаманти. Правоохоронці припустили, що гроші та цінні камені "ймовірно, походять від злочинної діяльності". 

В Україні Наумов є фігурантом низки журналістських розслідувань про контрабандний імпорт та корупційні схеми на митниці. Тут йому оголосили дві підозри: "у привласненні, розтраті майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, у зловживанні владою або службовим становищем" та у шахрайстві і завданні збитків державі у розмірі понад 3,2 млн грн. З України Наумов виїхав за лічені години до повномасштабного вторгнення Росії. 

1 квітня 2022 року президент Володимир Зеленський позбавив Наумова звання бригадного генерала ексначальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ.

А 29 вересня минулого року суд у Сербії засудив ексначальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Наумова до одного року позбавлення волі за звинуваченням у відмиванні грошей. Адвокат Наумова Мілан Петрович заявив, що сторона захисту буде оскаржувати це рішення.

Вас також можуть зацікавити новини: