Монетарну політику Афганістану тепер визначають таліби / фото REUTERS

Талібан вирішив проводити всі розрахунки в торгових операціях Афганістану у національній валюті - афгані.

Про це повідомляється в Twitter-акаунті alemara_ar, який позиціонується талібами як "офіційний акаунт ісламського емірату Афганістан".

У повідомленні підкреслюється, що публікації про використання у великих комерційних угодах пакистанської рупії "не відповідають дійсності".

Відео дня

Раніше повідомлялося, що уряд Пакистану прийняв рішення здійснювати розрахунок при торгівлі з Афганістаном в Пакистанських рупіях, оскільки Кабул стикається з нестачею доларів на тлі заморозки афганських рахунків із коштами від МВФ і Світового банку. 

Тим часом Reuters з посиланням на джерела повідомляє, що ЦБ Афганістану під контролем талібів наказав банкам видавати грошові перекази виключно в афгані. Так нова влада намагається зберегти дефіцитні долари.

Протягом багатьох років перекази з-за кордону у твердій валюті були для країни важливим джерелом фінансів, але після завоювання Афганістану талібами воно вичерпалось.

Читайте такожГенсек НАТО заявив, що спостерігає за поверненням "Талібану" до влади "з розбитим серцем"

Влада Талібану в Афганістані

Бойовики радикального ісламістського руху "Талібан" 15 серпня увійшли в Кабул і оголосили, що взяли під контроль всю країну.

Президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку і покинув країну, щоб, за його словами, запобігти кровопролиттю.

Таліби спочатку закликали суспільство до порядку, посадовцям порекомендували повертатися на робочі місця. Однак незабаром в країні почалися жорстокі розправи над силовиками і громадянами, які працювали з попередньою владою, а також над журналістами і перекладачами.