У Ходжали виявлено чергове масове поховання / фото - Report

У Ходжалинському районі на південному заході Азербайджану під час проведення будівельних робіт виявлено чергове масове поховання.

Як повідомляє видання Report, під час прокладання водопровідно-каналізаційної системи на території району виявлено людські рештки та різні предмети одягу. Припускають, що більша частина решток належала жінкам і дітям.

Що таке "Ходжалинська різанина"

У ніч з 25 на 26 лютого 1992 року місто Ходжали було окуповано, за участю 366-го мотострілецького полку колишніх радянських військ вірменськими збройними силами проти місцевого населення було скоєно злочин геноциду, а місто було повністю зруйноване.

Відео дня

Під час скоєння цього геноциду було грубо порушено фундаментальні права людини, норми та принципи міжнародного гуманітарного права, 613 мешканців Ходжали, у тому числі 63 дитини, 106 жінок та 70 людей похилого віку, були по-звірячому вбиті, 8 сімей були повністю знищені, 25 дітей втратили обох батьків, а 130 дітей втратили одного з батьків. Важкі поранення отримали 487 осіб, у тому числі 76 дітей, 56 із загиблих осіб були вбиті з особливою жорстокістю, спалені живцем, з них були зняті скальпи, вони були піддані іншим страшним тортурам. Водночас доля 150 осіб, у тому числі 68 жінок та 26 дітей із 1275 мешканців, взятих на той час у заручники, досі залишається невідомою.

Під час Ходжалінської різанини були грубо порушені Женевські конвенції "Про захист жертв війни", а також "Про запобігання злочину геноциду та покарання за нього", "Проти тортур та інших жорстоких, нелюдських або принижуючих гідність видів поводження та покарання", "Про ліквідацію всіх форм расової дискримінації", "Про права дитини", а також положення міжнародних пактів "Про громадянські та політичні права", "Про економічні, соціальні та культурні права", зокрема, право людей на життя.

Вас також можуть зацікавити новини: