Скільки людина заразна після коронавірусу / фото REUTERS

Дуже часто зустрічаються випадки, коли пацієнт повністю поборов COVID-19 і дотримувався самоізоляцію, але повторний ПЛР-тест на коронавірус все одно виявився позитивним. Велике дослідження серед баскетболістів Національної баскетбольної асоціації (НБА) показало, що навіть в цьому випадку людина безпечна для оточення.

Як повідомляє 24 канал з посиланням на JAMA, щоб безпечно завершити сезон 2019/2020 під час пандемії, НБА створила спеціальний закритий кампус в Орландо, де гравці перебували під наглядом фахівців, щодня здавали тести та дотримувалися всіх запобіжних заходів. До нового дослідження включені дані про 3648 спортсменів, які проживали на території кампуса.

Читайте такожЛікар розповів, чи потрібно робити ПЛР-тест і самоізольовуватись, якщо ви контактували із інфікованим COVID-19

Відео дня

Якщо у когось з гравців виявлялася інфекція, його негайно поміщали в ізоляцію. Центри з контролю і профілактиці захворювань США (СDC) рекомендують витримувати карантин протягом 10 днів при відсутності симптомів захворювання. Однак у 36 осіб (1%) результат ПЛР-тесту був позитивним навіть після ізоляції, при тому що всі вони переносили інфекцію безсимптомно. Один спортсмен виділяв SARS-Cov-2 понад 100 днів.

Лікарі ретельно спостерігали за цими гравцями та підтвердили, що жоден з них не передав інфекцію іншим спортсменам після виходу з карантину, хоча вони постійно контактували з іншими баскетболістами, в тому числі без масок.

"Таким чином, наші результати підтверджують спостереження, що безсимптомні носії, які пройшли карантин, але мають стійкі позитивні результати ПЛР-тесту з високими значеннями, не заразні", – наголосили науковці.

Зазначимо, у листопаді минулого року вийшов великий огляд 98 досліджень, що показав, що середня тривалість виділення РНК коронавірусу становить 17 днів з початку появи симптомів у верхніх дихальних шляхах, 14,6 дня – в нижніх дихальних шляхах, у фекаліях – 17,2 дня, пише The Lancet.

В одному випадку вірус виділявся протягом 83 днів. Однак в жодному з досліджень не було виявлено живі віруси в тканинах або виділеннях через 9 діб після появи симптомів. Таким чином, пік вірусного навантаження припадає на перший тиждень захворювання.

Пандемія коронавірусу: що відомо